Uitslag poll: Telers vinden dat wie fraudeert met pootgoed keihard moet worden aangepakt
Bijna de helft van de stemmers (46 procent) vindt de publicatie terecht omdat dat wie fraudeert keihard moet worden aangepakt. Daarnaast is 33 procent van de stemmers het eens met een dergelijke publicatie omdat Nederland met dergelijke fraude veel te verliezen heeft: de sector loopt een groot risico op imagoschade en daarmee exportverlies.
Maar er is ook een groep telers die het publiceren van de initialen en woonplaats van de fraudeur te ver vindt gaan. Van de stemmers stelt 13 procent dat de straf van de keuringsdienst en/het handelshuis al voldoende is. De laatste 8 procent zou liever geen gegevens over de fraudeur verspreiden, omdat deze hiermee aan de schandpaal wordt gehangen.
Valse NAK-certificaten
In november 2018 werd een pootgoedteler in Flevoland op heterdaad betrapt tijdens het bijvoegen van de opbrengst van een perceel consumptieaardappelen aan een partij pootaardappelen. Breeders Trust maakte deze zaak bekend met publicatie van de initialen en woonplaats van de betreffende teler. Want, zo zei directeur Geert Staring: „Het spel moet eerlijk worden gespeeld. De markt moet weten wat er gebeurt als je de boel belazert.” Deze week bekenden een pootgoedteler en een handelaar dat ze ongecertificeerde pootaardappelen hebben verkocht aan Belgische afnemers en deze tijdens het transport hebben voorzien van zelfgemaakte valse NAK-certificaten. Het gaat in totaal om meer dan 250 ton pootaardappelen van het ras Fontane (oogst 2018).