Akkerbouwsector wil snel met minister in gesprek bij getroffen bietenteler
Volgens de vier organisaties zijn in het eerste jaar na het verdwijnen van de toelating van het gebruik van neonicotinoïden voor de zaadbehandeling van suikerbieten de wrange gevolgen al meteen voelbaar. Vooral suikerbietentelers op de zwaardere kleigronden melden op grote schaal problemen met insecten en onherstelbare schade aan jonge bietenplanten. De organisaties wijzen de minister er op dat bietenpercelen al soms meerdere keren volvelds en met breedwerkende insecticiden worden behandeld om de bietenplanten te laten overleven. ‘Bij andere telers is de schade zodanig dat al is overgegaan tot overzaai van de bieten. Het stuit ons als akkerbouwers tegen de borst dat dit Europese verbod leidt tot een toename van de inzet van insecticiden in de bietenteelt. Daar is het milieu niet bij gebaat, daar zijn de bijen niet bij gebaat en daar is de bietenteler niet bij gebaat’. Bij een van de getroffen bietentelers willen de organisties met de minister ook in gesprek gaan om, zoals ze schrijven, voor zowel het groeiseizoen van 2020 als de toekomst tot oplossingen te komen die de principes van geïntegreerde gewasbescherming geen geweld aan doen. Jaap van Wenum, voorzitter LTO Akkerbouw, laat tenslotte weten dat het werkbezoek wel op korte termijn plaats zal moeten vinden, want anders heeft het geen zin meer.
Knelpunten onkruidbestrijding
Verder wil de sector met de minister ook praten over eenzelfde situatie die dreigt bij ongefundeerd en ondoordacht ingrijpen in de toelating van glyfosaat. ‘Het kan niet zo zijn dat de sector een relatief milieuvriendelijk herbicide verliest, om vervolgens met een veelvoud aan andere middelen met een slechter milieuprofiel de probleemgrassen, wortelonkruiden en aardappelopslag te moeten bestrijden. Het is daarnaast een utopie om te veronderstellen dat mechanische onkruidbestrijding een sluitende oplossing biedt bij een glyfosaatverbod.’ Volgens de ondertekenaars toont onderzoek dat de WUR in opdracht van het ministerie heeft uitgevoerd bovendien aan dat deze manier van onkruidbestrijding niet onder alle omstandigheden beter scoort ten opzichte van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.
De sector wil graag samen met de minister meedenken om het glyfosaatgebruik terug te dringen. ‘Maar dan wel op een wijze die past in de doelstellingen van uw Toekomstvisie gewasbescherming 2030 en de plantgezondheidsambities van de akkerbouwsector zoals verwoord in ons ActieplanPlantgezondheid.’ Bij de verdere discussie over glyfosaat in de onkruidbestrijding dient volgens de ondertekenaars geïntegreerde bestrijding (IPM) het uitgangspunt te zijn, de teelt van akkerbouwgewassen economisch en fytosanitair verantwoord te kunnen plaatsvinden, milieubelasting niet toe te nemen én wetenschappelijke kennis het fundament te zijn. ‘In een dergelijke aanpak blijft glyfosaat ons inziens een belangrijk onderdeel van de gereedschapskist’, zo schrijft de akkerbouwsector.