Elektronische vangplaat telt automatisch insecten in gewassen
De e-Gleek monitort hoeveel luizen en andere insecten er aanwezig zijn in een perceel. Vijf keer per dag maakt een camera, die gericht staat op de vangplaat, een foto van de vangplaat. Deze foto’s worden direct naar een app gestuurd. Deze app maakt automatisch onderscheid tussen grote, middelgrote en kleine insecten. Hiervan wordt een tabel gemaakt waarin de toe- of afname van insecten per grootte te zien is per fotomoment. In de app zijn de genomen foto’s van de plakplaat online te zien en in een oogopslag wordt de toe- of afname van insecten getoond door middel van de gemaakte grafieken.
Tijdig ingrijpen
Volgens CZAV en ADAMA kan met deze technologie op afstand de insectendruk op akkerbouwpercelen in de gaten gehouden worden. Eventueel kan de app ook meldingen geven wanneer er een grote toename van insecten wordt waargenomen. „Door dit systeem krijgen we meer inzicht in het verloop van de insectendruk en kan er tijdig ingegrepen worden om schade te voorkomen. Belangrijke waarnemingen vertalen we door in onze adviezen en waarschuwingen”, aldus CZAV in een toelichting op haar website.
Vervanging menselijke waarneming
CZAV onderstreept dat het voorlopig gaat om een pilot waarin ze niet alleen van deze samenwerking kan leren, maar ook kan inzetten op een geïntegreerde teelt. CZAV verwacht dat systemen als E-gleek, de menselijke waarneming in de toekomst zal gaan vervangen. Een signaal wordt afgegeven bij een bepaalde plaaginsect of wanneer een ziekte wordt gedetecteerd, bij een vooraf ingestelde schadedrempel. Dit voorkomt een overbodige inzet van middelen, maar we grijpen wel tijdig in om schade te voorkomen. Zo is een optimaal rendement te behalen.