Weer bepaalt graanmarkt
In de graangebieden waar te veel neerslag is gevallen zijn er toch wel zorgen rondom de kwaliteit, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse nieuwsbrief. Op grote schaal in de zuidelijke Plains speelt roest de kop ook, en ook andere ziekten spelen de kop op.
Canada en het noorden van de VS hebben vooral te maken met koude nachten en droogte en dat blijft zorgelijk voor de stand van de zomertarwe. Door deze weersomstandigheden is de rating van ‘good to excellent’ teruggebracht naar 65, terwijl dat vorig jaar nog 90 procent was in dezelfde week.
Prijzen tarwe, gerst en maïs
Voor directe levering en levering op termijn steeg de tarwe fors met 5 euro per ton. Gerst daalde met 1 euro op de fysieke markt, maar voor levering nieuwe oogst steeg gerst met 6 euro per ton. Maïs werd voor directe levering en levering op termijn 1 euro duurder.
Marktinfo soja en raap
De vooruitzichten voor de soja oogst zijn onveranderd. Door de sterkere euro ten opzichte van de dollar daalden de prijzen van de sojaschroot zowel voor korte levering en levering op termijn.
Raapschroot blijft krap en duur. Zo heeft in Canada het koolzaad last van de vorstschade en de droogte. Doordat het ingezaaid areaal ook al lager is dan het afgelopen seizoen, komt er fors minder koolzaad beschikbaar.
Ook in de EU (de grootste speler op de koolzaadmarkt) wordt een daling verwacht van 9,1 procent. Ook is er weinig handel in koolzaad en heeft het enorme concurrentie van de sojabonen, zodat er weinig wordt gecrusht en er weinig raapschroot beschikbaar komt.
Prijzen soja en raap
De prijs van sojaschroot zakte zowel voor directe levering als op termijn met 13 euro per ton. Raapschroot steeg voor directe levering met 1 euro, maar zakte op termijn met 5 euro per ton.
Vorige week herstelde de koers euro/dollar in het voordeel van de euro. Op vrijdag 5 juni noteerde de koers euro/dollar 1,1248 wat 0,041 hoger is dan vorige week toen de koers nog afsloot op 1,0934.