Column: Column Henk Nienhuis: Geen zaaizaadcoating…. Een verlies voor alle partijen
Nu kennen we het probleem zwarte bonenluis, maar pas veel later; als de bieten bijna dicht staan. Daar spuiten we lang niet altijd tegen, maar juist een aantasting op die kleine bietjes is funest en veel risicovoller. We dachten en lazen ook dat het een probleem van de zware grond was. Nee dus, ook op onze lichte zand en Veenkoloniale gronden hebben we al een zware aantasting. En er wordt hier en daar al overgezaaid. Oorzaak van deze vroege aantasting is het verbod op zaaizaadcoating met neonicotinoïden.
Waarschijnlijk moeten we nog wel een paar keer terugkomen met een bespuiting. We kunnen kiezen uit verschillende middelen. Snel en rigoureus werkend of een trager middel dat de natuurlijke vijanden spaart. Voor dat laatste hebben we gekozen, omdat we dan misschien een latere bespuiting uit kunnen sparen. Dat betere middel, ook voor de natuur, is natuurlijk weer een stuk duurder: we zijn zo weer € 25,00 per hectare meer kwijt.
Maar hoeveel geld en moeite het de boer kost… daar hoor je de meepratende milieudeskundigen nooit over. Door alle boerenorganisaties is inmiddels wel al gereageerd. Artikelen in de krant en een brief naar de minister. En het werkt, want onze burgerkennissen beginnen er al met ons over te praten.
We hebben het middel opgehaald en willen direct spuiten. Echter, nu komt een volgend praktijkprobleem: we hebben nachtvorst, de temperatuur is te laag en het is buiig weer. Gezien de weersvoorspelling durven en kunnen we niet meteen spuiten. Ook een praktijkprobleem is dat door stuiven pleksgewijs één perceel wat is beschadigd. Daar zijn we ook op een fluwelen manier het onkruid al aan het bestrijden.
Al met al brengt geen zaaizaadcoating meer met neonicotinoïden in het bietenzaad alleen maar verlies en meer spuiten. Verlies voor de boer, voor het milieu, voor iedereen.