Van Loon: ‘Koppositie aardappelsector te danken aan brede samenwerking en beloning veredelaars’
Het resultaat van deze drie is de voortdurende innovatie van het rassenpakket, gestuurd en gestimuleerd door een groot aantal onderliggende factoren dat de strategie van de veredeling bepaalt. Dit wordt ondersteund door de gunstige positie van ons land wat betreft kennis, klimaat, grond en infrastructuur, stelt Van Loon in zijn scriptie.
Kringlooplandbouw
Van Loon concludeert in zijn studie dat de aardappelveredelingssector relatief traag nieuwe elementen opneemt in de strategie. Hij adviseert de sector dan ook de signalen van verandering tijdig te onderkennen en actie te ondernemen. „De groeiende aandacht voor een meer duurzame teelt, of zoals recent kringlooplandbouw genoemd, maakt dit noodzakelijk.” Om het toekomstige beleid ten aanzien van veredelingsstrategieën nog scherper te kunnen aansturen stelt hij ook dat het goed is om te onderzoeken waarin de Nederlandse aardappelsector verschilt met de organisatie van de aardappelveredelingssector van andere pootaardappel-exporterende landen.
Nederland was er laat bij, zegt Van Loon in Resource van Wageningen UR. „Pas vanaf 1888, later dan in onze buurlanden, gingen Nederlandse aardappelkwekers planten kruisen om betere aardappelen te krijgen. Daarna kwamen er keuringen voor beter zaaizaad en pootgoed, een pootaardappelwet, een nationale keuringsdienst en onderzoeksprojecten.”
Zaai- en Plantgoedwet
De invoering van een goede financiële beloning voor kwekers heeft bijgedragen aan een snelle ontwikkeling. „Eerst stelde de overheid een stimuleringsregeling in voor kwekers. Pas in 1967, in de Zaai- en Plantgoedwet, krijgen kwekers het exclusieve eigendomsrecht op de aardappelrassen die ze ontwikkelden. Daarop gingen steeds meer handelshuizen eigen rassen ontwikkelen. Deze ‘monopolierassen’ hebben de bedrijfsmatige ontwikkeling van de Nederlandse aardappelsector enorm gestimuleerd”, constateert Van Loon.
In zijn proefschrift beschrijft en analyseert Van Loon de historische ontwikkeling in de aardappelsector vanuit het oogpunt van de veredeling. Hij wil met zijn studie inzicht verkrijgen in de factoren die van invloed zijn (geweest) op de ontwikkeling van de aardappelveredeling in Nederland en welke lessen te trekken zijn voor het heden en de toekomst. Vanuit verschillende invalshoeken is de historische ontwikkeling beschreven.
Van Loon promoveert woensdag 15 mei aan Wageningen UR op dit onderzoek.