NAK schort keuring bij frauderende pootgoedteler voor drie jaar op
De veldkeuring op dit bedrijf vindt dit seizoen plaats onder verscherpt toezicht van de NAK. De aardappelen van oogst 2019 (ruim 350 hectare) moeten onder controle van de NAK elders worden ondergebracht. De oogst mag op die locatie alleen door derden onder toezicht van de NAK worden bewerkt en gecertificeerd zonder dat het betreffende pootgoedbedrijf daarbij betrokken is. De aardappelen gaan vervolgens naar Agrico, waar de frauderende teler bij is aangesloten. „Vanaf 2020 krijgt hij geen aardappelen meer van ons”, zegt directeur Jan van Hoogen.
Geen vertrouwen meer
De NAK heeft tot deze maatregel besloten nadat dit voorjaar gebleken is dat het bedrijf van tenminste drie oogstjaren (2016, 2017 en 2018) ongecertificeerd pootgoed heeft afgeleverd. „We hebben geen vertrouwen meer in deze teler”, zegt Jan Eggo Hommes van de NAK. „Het gaat tenslotte niet om één jaar waarin het mis is gegaan, maar om drie.” Daarnaast heeft hij ook de betrouwbaarheid van de sector en het NAK-certificaat op het spel gezet.
Hoe het kan dat deze fraude in die drie jaren niet is opgevallen, weet hij ook niet. „Die vraag proberen we zelf ook nog te beantwoorden. Maar we zijn natuurlijk niet continu op zo’n bedrijf aanwezig, we zien niet alles.”
Valse certificaten
De fraude kwam aan het licht nadat een Belgische teler vraagtekens plaatste bij het NAK-certificaat dat hij had gekregen bij zijn uit Nederland afkomstige aardappelen. Onderzoek van onder meer NAK en Breeders Trust bracht al snel aan het licht dat het ging om een grootschalige fraude met pootgoed dat was voorzien van valse certificaten. Uiteindelijk bekenden de pootgoedteler en de handelaar dat ze ongecertificeerde pootaardappelen hadden verkocht aan Belgische afnemers en deze tijdens het transport hebben voorzien van zelfgemaakte valse NAK-certificaten. Het gaat in totaal om meer dan 250 ton pootaardappelen van het ras Fontane (oogst 2018).