Internationale graanmarkten in onzekerheid
Veel kritiek was er op de prognose van het Amerikaanse Ministerie van landbouw van vorige week dat in haar WASDE prognose geen of nauwelijks rekening hielt met de verslechterde weersomstandigheden, meldt Agrifirm in zijn wekelijkse update.
In grote delen van de wereld is het te droog en tarwe op het Noordelijk Halfrond is bezig met de korrelvulling en hier is vocht voor nodig. Vooralsnog reageren de graannoteringen nauwelijks op de verslechterende weersomstandigheden wetende dat het vrij vroeg is om conclusies te trekken en ook de grote voorraden zorgen voor een bodem in de markt.
De komende weken blijven de weersomstandigheden de markten domineren wat gepaard zal gaan met de nodige onzekerheden en met de volatiliteit van de graannoteringen tot gevolg.
Prijzen tarwe maïs en gerst
Op de fysieke markt stegen deze week voor directe levering de tarwenoteringen met 4 euro/ton door een beperkte fysieke beschikbaarheid, terwijl de gerst- en maïsnoteringen gelijk bleven. Voor de levering op termijn bleven de noteringen voor tarwe, maïs en gerst gelijk.
Marktinfo soja en raap
Door de overvloedige regenval in de VS heeft de inzaai van soja vertraging opgelopen waardoor de zorgen over eventuele lagere opbrengsten weer en rol gaan spelen. De noteringen op de termijnmarkt in Chicago zijn daardoor wat opgelopen maar van grote paniek is geen sprake.
De opbrengsten van de nieuwe sojaoogst in Zuid Amerika zijn prima maar zoals zo vaak de laatste jaren loopt de verscheping vertraging op. Aan de voorkant moeten dan ook nog steeds flinke premies betaald worden.
Raapzaadschroot oude oogst is nauwelijks beschikbaar waardoor de prijzen alsmaar stijgen. Ook voor de nieuwe oogst ziet het er niet best uit omdat Europa en Canada lagere opbrengsten verwachten Het ziet er daarom meer en meer naar uit dat raapzaadschroot het komende seizoen relatief duur zal zijn ten opzichte van sojaschroot.
Prijzen soja en raap
Op de fysieke markt daalden deze week voor directe levering de sojanoteringen met 3 euro/ton en die van raap stegen met 7 euro/ton. Voor de leveringen op termijn stegen de sojanoteringen met 6 euro/ton en die van raap met 11 euro/ton.
Koers euro/dollar
Van heel het gedoe rondom Griekenland lijkt de valutamarkt zich weinig aan te trekken. De koers van de euro werd deze week zelf iets sterker ten opzichte van de dollar. Op vrijdag 19 juni was de koers euro/dollar 1,1318 wat 0,0123 hoger was dan de week ervoor.