CBB: ‘Bietentelers moeten hoog spel spelen’
Na het verbod op de neonicotinoïden hebben meerdere landen in de EU een ontheffing verleend voor bietentelers, zodat ze wel gebruik konden maken van gecoat zaad. Nederland zag hier van af, België deed het wel. Slechts 30 procent van de Belgische telers zag heil in deze regeling. „Dit wijst er wel op dat de voorwaarden voor de teelt van opvolgende gewassen als zeer streng en beperkend worden ervaren”, zegt Haegeman.
Russische roulette
Het telen van bieten zonder neonicotinoïden gecoat zaad ziet Haegeman als een zeer grote uitdaging. „Ik wil het nog net geen Russische roulette noemen maar het risico op plantuitval en groeiachterstanden is nu veel groter.” De schade op Belgische bietenpercelen lijkt vooralsnog mee te vallen. Hoeveel hectares zijn overgezaaid als gevolg van vraat- en zuigschade weet hij nog niet. Mocht later in het seizoen blijkt dat de totale schade is meegevallen dan is dat volgens Haegeman een kwestie van geluk. „Deze situatie vraagt om constante monitoring. Het middel om tegen vergelingsziekte te vechten is ons afgenomen. De neonicotinoïden waren heel effectief.”
Doordat akkerbouwers nu worden gedwongen zwaardere middelen in te zetten en vaker het land op te gaan met de veldspuit komt het rendement van de bietenteelt nog verder onder druk te staan. „Dat was al gebeurd door de lage wereldmarktprijs voor suiker. Nu wordt dat nog lastiger.”
Neonicotinoïden onmisbaar
Neonicotinoïden zijn cruciaal voor de Belgische bieten- en cichoreiteelt, stelde de CBB een jaar geleden. „Als de EU stemt voor een verbod wil de CBB een uitzondering aanvragen voor deze teelten”, zei Haegeman destijds. Die uitzondering is er gekomen, maar wel in combinatie met strenge restricties voor de volgteelten. Restricties die voor lang niet alle telers haalbaar en werkbaar zijn. Zo mogen de telers twee jaar na het zaaien van dit zaad geen bloeiende gewassen of groenbemesters op dit perceel verbouwen. Pas na die twee jaar mogen onder meer aardappelen en granen weer worden geteeld op dat perceel.
Dankzij het koude weer van de afgelopen weken is op nog maar weinig Belgische bietenpercelen de schadedrempel bereikt voor zwarte bonenluis. Deze waren wel uitzonderlijk vroeg aanwezig. Op veel percelen is al vroegtijdig gespoten met een pyrethroïde. En op veel percelen is men al aan de tweede behandeling toe, vaak met een product op basis van pirimicarb. Dat is de inschatting van het Belgisch bieteninstituut KBIVB.