Natuurmonumenten verslikt zich opnieuw in glyfosaat
Vereniging Natuurmonumenten roept boeren al jaren op te stoppen met het gebruik van glyfosaat, maar gebruikt het middel zelf ook, blijkt uit onderzoek van De Volkskrant. Ook andere grote Nederlandse terreinbeheerders als Staatsbosbeheer zetten het middel in. Na vragen vanuit de redactie van het landelijk dagblad over glyfosaatgebruik maakte Natuurmonumenten ineens bekend vanwege de ‘gekantelde perceptie over chemische middelen en de beeldvorming’ rond de organisatie ‘als eerste grote terreinbeheerder van Nederland’ per direct met het middel te zullen stoppen, schrijft de krant.
'Glyfosaat als laatste redmiddel'
Voor Natuurmonumenten is glyfosaat een laatste redmiddel in natuurgebieden waar invasieve exoten zorgen voor het verlies van bedreigde planten en dieren, laat de vereniging weten. Op Twitter verdedigt Natuurmonumenten zich als zijnde een kleine verbruiker die het middel gebruikte om invasieve exoten die natuurwaarden bedreigden mee aan te stippen. Om vervolgens een vreemde vergelijking te maken met het verkeer. „Er zijn veel burgers die autorijden en er bij de overheid op aandringen om CO2-uitstoot te verminderen.”
Anderhalve maand geleden verslikte Natuurmonumenten zich ook al in dit dossier. Na een tweet waarin de vereniging reageerde op een bericht van akkerbouwer Johan Emmens restte de organisatie niets anders dan door het stof te gaan. „Mea culpa”, zei woordvoerder Bjorn van den Boom in zijn tweet. Hij gaf aan zich te hebben laten meeslepen op basis van enkele polariserende tweets over het gebruik van glyfosaat. „Het leidde tot een tweet die niet gestuurd had moeten worden.” In de tweet beschuldigde Van den Boom Emmens van slechte landbouwpraktijken. „Wat je hier laat zien, is een landbouw aan het einde van zijn latijn. Dode bodems. Kapot gereden en kapot gespoten. En je hebt gelijk: daar leeft inderdaad he-le-maal niet meer.”
Framing
Die tweet deed veel stof opwaaien in de akkerbouw. Menig teler en burger reageerde op deze beschuldiging van Van den Boom en betichtte hem van framing. En ook deze keer kan Natuurmonumenten rekenen op menig reactie op social media.