'Brussel' wil met lidstaten problemen op suikermarkt oplossen

Volgens de Commissie hebben ook de consumenten niet van de lagere suikerprijzen geprofiteerd. Daarom zijn ambtenaren van de Commissie en van de EU-lidstaten al een tijdje aan het brainstormen over meer duidelijkheid op de suikermarkt.
Gebrek aan transparantie
De hamvraag is dus wie van de lagere suikerprijzen hebben geprofiteerd. Als ook de consumenten dat niet zijn, zijn de voedselproducenten en de handel er dan beter van geworden? De Commissie denkt dat dit laatste het geval is. Dan rijst de vraag welke bedrijven hebben het meest geprofiteerd en om hoeveel geld het gaat? De Commissie wil dat nu boven water halen, al is dat rijkelijk laat. Temeer omdat ze al langer op de hoogte was van de problemen op de suikermarkt. Maar een EU-woordvoerder in Brussel pareert de kritiek: „Sinds de afschaffing van de suikerquota in september 2017 heeft de Commissie nog maar weinig instrumenten om de suikermarkt te hulp te schieten. Daarom werken we nu aan een voorstel voor meer transparantie op de Europese suikermark, meer bepaald ook over de prijsvorming in de hele suikerketen.”
Te veel met de suikermarkt bemoeien
Sommige lidstaten vrezen dat de Commissie zich weer te veel met de suikermarkt wil gaan bemoeien en doen daarom moeilijk. Men verdenkt de Commissie ervan dat zij langs een achterpoortje de suikerquota weer van stal wil halen. „Onzin, we draaien de klok niet terug, maar willen de markt alleen transparanter maken”, zegt de EU-woordvoerder. Hij herinnert er wel aan dat 'verschillende EU-lidstaten de quota destijds gehandhaafd wilden zien om de bietentelers te beschermen'. Of de Commissie nog voor het zomerreces met een document over de stand van zaken op de EU-suikermarkt komt en daar voorstellen aan koppelt om duidelijkheid te scheppen op de suikermarkt, is onzeker.
Krimp bietenproductie
Intussen hebben veel akkerbouwers in Europa niet gewacht op 'Brussel' en gereageerd op de lagere prijzen door hun bietenproductie in te krimpen. De Commissie verwacht dat het areaal in de EU dit seizoen met 60.000 hectare ofwel 4 procent zal inkrimpen. De Commissie verwacht dat de suikerproductie in de EU dit jaar ondanks de inkrimping ven het areaal zal uitkomen op 18,3 miljoen ton. Vorig jaar was dat 17,6 miljoen ton als gevolg van de extreme droogte op veel plaatsen in Europe.
In een reactie op de situatie in de sector vraagt de CIBE, de overkoepelende organisatie van bietentelers in Europa, betere instrumenten voor risicobeheer. De CIBE denkt daarbij aan systemen voor inkomensstabilisatie en aanbodbeheer. Ook pleit de organisatie ervoor om overschotten aan bieten te gebruiken voor de productie van bio-ethanol.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Susan Rexwinkel