Schouten gaat met bietentelers in gesprek over knelpunten
Ze reageert hiermee op de brief van de akkerbouwsector (LTO, NAV, NAJK, Cosun) over het insecticidengebruik in de suikerbietenteelt en verwachte knelpunten bij onkruidbestrijding. De akkerbouwsector heeft in zijn brief aan minister Schouten twee onderwerpen onder de aandacht: Zowel het insecticidengebruik in de suikerbietenteelt als de verwachte knelpunten in de onkruidbestrijding baren ons ernstige zorgen. Om de problematiek in de bietenteelt met eigen ogen te kunnen aanschouwen, hebben zij de minister uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan een getroffen teler.
Voorzitter Jaap van Wenum van de LTO vakgroep Akkerbouw zegt dat dit bedrijfsbezoek nog deze maand gaat plaatsvinden. Er is echter nog geen definitieve datum en locatie bekend. Hij is blij dat de minister heeft toegezegd de uitnodiging te aanvaarden.
Glyfosaat
Tijdens het bezoek hoopt hij met zijn collegabestuurders de minister duidelijk te kunnen maken wat de impact is van het verbieden van gewasbeschermingsmiddelen. „We willen haar laten zien dat dat heel negatieve effecten kan hebben.” De focus gaat daarbij wat hem betreft verder dan alleen de bietenteelt. „Er liggen heel veel dossiers van gewasbeschermingsmiddelen onder vuur. Denk bijvoorbeeld aan glyfosaat. Als dat wordt verboden zonder dat er goede alternatieven zijn, moeten we overstappen op andere middelen die vaak veel slechtere effecten hebben dan glyfosaat.”
Voor de bietenteelt hoopt Van Wenun met de minister te kunnen werken aan oplossingen voor de toekomst. „Voor dit jaar kunnen we weinig meer doen, de bieten zijn gezaaid.”
'Gewasbeschermingsmiddelen blijven nodig'
De brief die de vertegenwoordigers van de akkerbouwsector in april stuurden, bevestigt volgens Schouten de noodzaak om de behoefte aan gewasbeschermingsmiddelen terug te dringen. „Ook voor de teelt van akkerbouwgewassen moeten op lange termijn door innovatie op het gebied van weerbare planten en teeltsystemen, niet-chemische maatregelen en laagrisicomiddelen alternatieven beschikbaar komen om planten te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruiden.” Ze voegt daar wel aan toe dat in de tussenliggende periode het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen nodig blijft om ziekten, plagen en onkruiden in de plantaardige sectoren, waaronder de akkerbouw, tegen te gaan.