Speciale groenbemestermengsels voor de biologische teelt
Een goede benutting van nutriënten, een gezond bodemleven en een goede bodemweerbaarheid zijn cruciaal voor biologische telers. Groenbemesters spelen al lang een belangrijke rol in deze groep waarbij frequent groenbemesters gemengd worden ingezet. In een robuust, biologisch systeem neemt de weerbaarheid toe en de angst voor parasitaire aaltjes neemt af.
DSV zaden heeft voor de biologische teelt dit jaar 4 afgestemde mengsels op de markt. Deze zijn kant-en-klaar, officieel gecertificeerd en geschikt voor diverse toepassingen. De oorsprong van deze mengsels ligt in Duitsland maar ze zijn aangepast aan de eisen die SKAL stelt in Nederland.
Er zijn momenteel 4 groenbemestermengsels in eco/bio beschikbaar, zo lang de voorraad strekt:
TerraLife® Landsberger Gemenge Eco. Een mengsel met 50% Italiaans raaigras, 25% Winterwikken en 25% Inkarnaat klaver. Ook geschikt voor een voederwinning in het voorjaar. Alle componenten zijn biologisch.
TerraLife® Solanum Eco. Een zeer rijk mengsel met maar liefst 13 componenten dat gericht is op het verbeteren van de bodem en binding van stikstof. Het bevat veel vlinderbloemigen (65%) en ook Japanse haver (10%) Dit mengsel past heel goed in een teelt voor aardappels, maar is ook geschikt voor graan of mais.
TerraLife® Legufit Eco. Een mengsel zonder vlinderbloemigen met een snelle groei. Geschikt voor de teelt van vlinderbloemigen. Het verbeterd de bodem en heeft een hoge opbrengst organische stof. Veel componenten hebben een onkruid onderdrukkende werking en het mengsel vriest makkelijk af.
TerraLife® Bio Actief Groen. Een soortenrijk mengsel met juist heel veel vlinderbloemigen. (70% van het mengsel) Hierdoor wordt veel stikstof gebonden. Ook dit mengsel heeft een onkruid onderdrukkende werking. Deze past heel goed in een bouwplan met granen, mais, cruciferen en bieten.
De TerraLife® Biologische groenbemestermengsels zijn nauwkeurig uitgebalanceerd. Hierdoor krijgen alle componenten een goede kans om zich te ontwikkelen en ontstaat er een goede balans ook in de bodem. Dit maakt de kans van slagen van deze gewassen groot. Ook al zal er door verschillen in de bodem en door weersinvloeden verschillen ontstaan. Altijd zijn er componenten die het goed doen, waardoor de groenbemester prima kan slagen.
Wat zijn de regels voor bio groenbemesters?
Uitgangspunt in de biologische teelt is dat er gebruik wordt gemaakt van biologisch zaad. Het uitgangsmateriaal is biologisch geteeld en niet daarna behandeld met chemische/synthetische middelen. Nu is echter niet alles biologisch beschikbaar. Hiervoor is een lijst opgesteld om te komen tot zoveel mogelijk biologisch uitgangsmateriaal. De biodatabase. www.biodatabase.nl. Deze lijst is voor iedereen gratis te raadplegen.
Hierop staat een annex lijst van landbouwgewassen. De lijst Annex 1 bevat een lijst van gewassen die voldoende biologisch uitgangsmateriaal bevat. Biologische telers zijn verplicht deze te gebruiken. Op de Annex 2 lijst staan gewassen waarvan een ontheffing aangevraagd dient te worden bij gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal. Op de Annex 3 staan gewassen die niet (voldoende) biologisch beschikbaar zijn en hierom gangbaar geteeld mogen worden.
Alle zaadmengsels, zowel bio als gangbaar, moeten natuurlijk ook voldoen aan de zaadwet. Als een boer een zaadmengsel ontvangt dan hoort daar een geldig label aan te hangen. Dit wordt gecontroleerd door de NAK en de NVWA.
De mengsels van DSV voldoen aan deze eisen en mogen hierom in de biologische teelt worden ingezet.