Teelt bruine bonen onder druk door gebrek aan middelen tegen bonenvlieg
De bonenvlieg kan dit jaar wel eens een heel bepalende factor voor de toekomst van de teelt van bruine bonen worden. Want nu telers geen mogelijkheid meer hebben om hun jonge gewas te beschermen tegen dit insect kunnen ze weinig anders dan lijdzaam toekijken als de vlieg het perceel heeft gevonden. „Als de vlieg er in komt, is de schade enorm”, zegt Buijck.
Opbrengstverlies
De larve van de bonenvlieg zorgt voor vraatschade in de kiem- en opkomstperiode. Dit kan leiden tot plantwegval en opbrengstverlies. In het ergste geval moet een gewas worden overgezaaid. De vlieg legt zijn eitjes op de grond, waarna de larve de kiem van de bruine boon opeet.
Tot vorig jaar werd het zaad ontsmet met de insecticide Pyristar. Dit middel is weliswaar nog toegestaan (experatiedatum 31 december 2019) maar het is dit jaar niet beschikbaar. Toelatingshouder Adama kan niet zeggen waarom dit zo is. Het staat in ieder geval los van de experatie, laat het bedrijf weten. Volgens de Bruine Bonen Telersvereniging Biervliet & Omstreken is er dit jaar geen ontsmet zaad de grond in gegaan.
Bonentelers moeten het nu vooral zoeken in preventie. Eén van de mogelijkheden hiertoe is later te zaaien, na de eerste vlucht van de bonenvlieg. Ook zijn er telers die experimenteren met biologische middelen, zoals een knoflookextract. „Telers proberen van alles. Maar ja, zo’n knoflookextract kost ook 100 tot 150 euro per hectare.” En dan? „Het enige wat je dan nog kunt doen is hopen dat er geen grote uitbarsting van de bonenvlieg komt.”
Zeeuws-Vlaanderen
Het gros van de Nederlandse bruine bonen wordt in Zeeuws-Vlaanderen geteeld. „Het is een kleine teelt, daarom zullen producenten ook minder hard lopen om een toelating voor de bruine bonen te realiseren.” Als de bonenvlieg dit jaar voor grote schade zorgt, zal dat beeld er volgend jaar heel anders uitzien, is de verwachting van Buijck. „Dan zullen er telers zijn die kiezen voor graan in plaats van bonen.”