‘Nieuwe GLB zet concurrentiepositie Nederlandse boeren onder druk’
De meeste politieke partijen in de Tweede Kamer zijn voorstander van meer doelgerichte GLB betalingen, maar vrezen tegelijkertijd dat de regels in Nederland strenger worden dan in andere lidstaten. Daar komt bij dat Oost-Europese landen de hectaretoeslagen meer gelijk willen trekken. Dat zou betekenen dat de premies in Nederland fors omlaag gaan. Minister Schouten zegt zich tegen deze nivellering te verzetten. Verschillende partijen vrezen dat de administratieve lastendruk voor boeren om in aanmerking te komen voor GLB-toeslagen eerder gaat toenemen dan afnemen. Terwijl de opzet van het NSP juist is om de lastendruk te verminderen. De minister denkt dit te realiseren door toepassing van moderne technologie en private borgingssystemen.
Nieuwe GLB erf-proof maken
Tot en met 2020 ontvangen boeren vanuit het GLB een vaste vergoeding per hectare, de betalingsrechten. De eerste voorstellen voor het toekomstig GLB van de Europese Commissie over de voorwaarden om betalingsrechten te ontvangen, zijn inmiddels bekend en zijn op sommige punten een breuk met dit verleden. Zo is er meer aandacht voor klimaat, milieu en biodiversiteit en gaan we steeds meer naar een prestatiebeloning. Het GLB 2021-2027 zal bovendien minder ‘one size fits all’ zijn; Brussel bepaalt de hoofdlijnen, maar de afzonderlijke lidstaten krijgen meer dan ooit tevoren de ruimte om het Europese beleid op hun eigen manier in te vullen. Deze invulling krijgt vorm in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) dat elk land moet opstellen.
Meedenk bijeenkomsten
LNV heeft de landbouwsector gevraagd om samen met boeren en tuinders suggesties te doen voor effectieve en praktisch inpasbare maatregelen op het erf om zo de doelen van het NSP te behalen. LTO Nederland is hiervoor een pilotproject gestart. Daartoe vinden de komende periode bijeenkomsten plaats door het hele land waarin met boeren en tuinders in gesprek wordt gegaan om hun ideeën en ambities voor verbeteringen op het gebied van bodem, water, klimaat en biodiversiteit op te halen.
De eerste data voor deze bijeenkomsten specifiek voor de akkerbouwers en alle sectoren zijn: dinsdag 4 juni akkerbouw (klei) 19.30 uur uur ZLTO kantoor Colijnsplaat. Woensdag 5 juni akkerbouw (zand) 20.30 uur ZLTO kantoor Den Bosch. Woensdag 12 juni alle sectoren 20.00 uur zaal Keulen in Klimmen. Donderdag 13 juni alle sectoren 20.00 uur Baexheimerhof in Baexem. Maandag 17 juni alle sectoren 20.00 uur Roelanzia in Ysselsteyn. Woensdag 12 juni akkerbouw 20:00 uur Van der Valk in Breukelen. Alle bijeenkomsten zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van LTO Nederland. Verdere informatie over andere bijeenkomsten in het land zijn te vinden op www.lto.nl/glb. Hier kunt u zich ook aanmelden voor een specifieke bijeenkomst.