Bezorgde Zeeuwse boeren laten zich bijpraten over gps-diefstallen
De avond vond plaats op initiatief van de ZLTO, die hierbij samen optrok met de gemeente Sluis en de politie. „Sinds oktober is er voor een half miljoen euro aan gps-systemen uit trekkers gestolen. Ook Sluis en omgeving zijn zwaar getroffen. De omvang en urgentie van het probleem is dus groot”, zegt Leo Dekker, voorzitter van de ZLTO-afdeling Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen. „En ook agrarische ondernemers zijn doordrongen van de ernst van de situatie, het onderwerp leeft. Er waren gisteravond bijna vijftig boeren aanwezig; meer dan verwacht. Zij zijn erg ongerust over de ontstane situatie; naast de bedrijfseconomische gevolgen, komen gps-dieven immers toch in je privé-omgeving. Daarbij heeft de agrarische sector het de laatste tijd sowieso al zwaar te verduren; denk aan alle commotie rond dierenactivisten, stalbranden, et cetera. De emmer raakt steeds voller.”
Hoog op agenda
Tijdens de bijeenkomst schetste de politie de omvang van het probleem. „Agenten gaven aan dat de gps-diefstallen zich concentreren in drie gebieden: Zeeuws-Vlaanderen, West-Brabant en Oost-Groningen”, zegt Dekker. „Het gaat dus vooral om grensregio’s; iets wat waarschijnlijk niet toevallig is.”
Volgens de afdelingsvoorzitter werd ook duidelijk dat het opsporen van de gps-dieven hoog op de politie-agenda staat. „De aanwezige agenten vertelden dat een diefstal van een gps-systeem inmiddels hetzelfde wordt beoordeeld als een woninginbraak, wat betekent dat hierbij ook bepaalde forensische opsporingsmethoden kunnen worden ingezet. Denk aan het veiligstellen van vingerafdrukken en dergelijke. Gps-diefstal heeft hoogste prioriteit voor de politie; ze doen alles wat ze kunnen. Of er ook al daadwerkelijk dieven zijn gepakt, daarover konden en wilden de agenten niets zeggen.”
Preventie
Ook kwam naar voren dat leveranciers volop werken aan een betere beveiliging van gps-systemen. „Bijvoorbeeld door het invoeren van pincodes, track-and-trace-systemen, et cetera.” Maar ook boeren zelf kunnen het nodige doen: diverse partijen gaven tips om diefstal te voorkomen. „Qua preventie is er nog veel te winnen”, zegt Dekker. „De trekker ’s avonds binnenzetten, deze afsluiten, zorgen voor goed hang- en sluitwerk; dit klinkt allemaal logisch, maar wordt in de waan van de dag vaak vergeten. Maar ook investeren in camera’s en bewegingsmelders op het erf kan een verschil maken: verzekeraar ZLM benadrukte dat je het dieven ook niet te makkelijk moet maken. En verzekeraars kijken ook serieus naar de preventiemaatregelen die een ondernemer neemt; sporen van braak zijn een vereiste. Kortom: bewuster bezig zijn met preventie is cruciaal. Dat was misschien wel de belangrijkste les van de avond.”
Tekst: Ank van Lier
Beeld: Erik Jan Rampen