‘Aantal werkzame stoffen afgenomen naar niveau van jaren ‘50’
Sinds 2008 is er geen nieuwe werkzame stof voor herbiciden bij gekomen. „Dit toont wel heel duidelijk aan dat er echt iets aan de hand is. De landbouw moet op een andere manier gaan denken.” De akkerbouw zal over moeten stappen op een andere manier van onkruidbeheersing, stelde Riemens. Zij pleit voor een systeemaanpak in plaats van een enkelvoudige oplossing: van herbiciden naar een combinatie van technieken en tactieken, waarin ook aandacht is voor andere factoren zoals verstuiving, losse grond en insporing.
Vijf pijlers
Om de juiste combinatie van tactieken en technieken te combineren, hanteert Riemens vijf pijlers: een divers bouwplan (welk gewas op welk perceel), rassenkeuze (bijvoorbeeld een vroeg sluitend gewas op stuifgevoelige grond), goed bodembeheer (type bodembewerking en diepte), gerichte bestrijding om de levenscyclus van de onkruiden te doorbreken (afwisseling van chemisch, mechanisch, branden, etc) en monitoring en evaluatie ((precisielandbouwtechnieken).
De Europese Unie zet in op een verminderde afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zijn er steeds meer ketenpartijen die aanvullende eisen stellen aan de manier waarop een boer zijn producten verbouwt. De landbouw heeft ook meer en meer te maken met de publieke opinie. „Er is maatschappelijk veel aandacht voor gewasbescherming. Daar moet de landbouw rekening mee houden. Bovendien heeft die aandacht ook zijn weerslag op het beleid.”
Op de Innovatiedag stond de aanpak van onkruid in aardappelen, bieten en cichorei centraal. De dag was georganiseerd door IRS, Avebe, Innovatie Veenkoloniën, Suiker Unie, Wageningen UR en Sensus.