Neerslagtekort al opgelopen naar gemiddeld 107 mm
Meerdere waterschappen stellen onttrekkingsverboden in
Waterschap Limburg stelt per vrijdag 7 juni 12.00 uur een verbod in op het onttrekken van water uit beken en sloten. Waterschap Vallei en Veluwe stelt per ingang van woensdag 5 juni een verbod in voor het onttrekken van water uit sloten, beken en kanalen. Het onttrekkingsverbod geldt voor het hele werkgebied, met uitzondering van gebieden waar water kan worden ingelaten. Boeren in enkele delen van het werkgebied van waterschap Brabantse Delta mogen sinds maandag 3 juni geen water meer onttrekken uit oppervlaktewater. In de stroomgebieden van de Groote Leij en de Hultense Leij, de Bijloop, Oude Bijloop en Turfvaart Breda en de Wouwse gronden geldt dit verbod.
Grondwaterpeil historisch laag
„Ondanks dat alle stuwen de hele winter op zomerstand hebben gestaan om zoveel mogelijk water dat is gevallen vast te houden, blijft de afvoer van beken dalen en is het grondwaterpeil nog steeds historisch laag”, aldus bestuurder Har Frenken van Waterschap Limburg. „De voorspellingen blijven aanhouden dat er relatief weinig regen valt, dus we moeten zorgen dat we al het water vasthouden in ons watersysteem.”
Door de droogte van 2018 en een drogere winter en tot nu toe relatief droog voorjaar, zijn de afvoeren van de beken te laag. Met het instellen van het verbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen, acute schade in beken tegen te gaan en zorgen voor voldoende watervoorraad in de aanloop naar de zomer.
Het neerslagtekort (verschil tussen neerslag en verdamping vanaf 1 april) is gemiddeld over het land al opgelopen naar 107 mm, blijkt uit cijfers van Weeronline. In het westen is het neerslagtekort zelfs al opgelopen tot boven 120 mm. In het oosten van Gelderland, het midden van Overijssel en in Midden- en Zuid-Limburg is het tekort 60 tot 90 mm.
Afvoer stagneert
Volgens het waterschap Vallei en Veluwe heeft het grond- en oppervlaktewatersysteem zich na de lange periode van droogte van afgelopen zomer nog onvoldoende kunnen herstellen. Dit geldt met name voor de hoger gelegen zandgronden. „Door het oplopend tekort aan neerslag en de toename van de verdamping stagneert de afvoer van meerdere watergangen en daalt het waterpeil”, stelt Vallei en Veluwe.
Het Limbugs verbod geldt tot het moment dat de waterafvoer van de beken weer op niveau is en uiterlijk tot 1 oktober van dit jaar. Bij Vallei en Veluwe geldt het verbod tot nadere orde. Ook Brabantse Delta trekt het verbod in zodra de omstandigheden het toelaten. Het schap gaat toezien op de naleving van het onttrekkingsverbod in zijn werkgebied.
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Tekst: Erin Veenink
Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.
Beeld: Ellen Meinen