Bonenteelt zonder Pyristar: ‘Dit jaar lijkt het met een sisser af te lopen’
Er is wel wat schade in zijn bruine bonen, maar niet in de mate waarvoor hij aanvankelijk vreesde. „Er zijn wel planten weggevallen.” Deze plantjes zijn beschadigd door de larve van de bonenvlieg en vertonen nu een zwart hartje. „In deze planten staat de groei stil, deze kwijnen uiteindelijk weg.” De larve zorgt voor vraatschade in de kiem- en opkomstperiode. Dit kan leiden tot plantwegval en opbrengstverlies. In het ergste geval moet een gewas worden overgezaaid. De vlieg legt zijn eitjes op de grond, waarna de larve de kiem van de bruine boon opeet.
In vochtige grond gezaaid
Dit jaar viel de zaai bij Buijsse precies in de juiste periode, en dat is zijn geluk geweest, zegt de akkerbouwer. „De bonen zijn in vochtige grond gezaaid en daarna kregen we zonniger weer met oplopende temperaturen. De bonen zijn hierdoor heel snel opgekomen. Binnen een week stonden ze boven. En vanaf dat moment doen de bonenluizen geen schade meer.” Als de kieming langer had geduurd door kouder weer was de situatie wellicht anders geweest, realiseert hij zich. „Dit jaar lijkt het dan ook met een sisser af te lopen.”
Sinds dit teeltseizoen is er geen middel meer dat de bruine bonen beschermt tegen de bonenvlieg. Tot vorig jaar werd bonenzaad ontsmet met de insecticide Pyristar. Dit middel is weliswaar nog toegestaan (experatiedatum 31 december 2019) maar het is dit jaar niet beschikbaar.
Preventie
Bonentelers moeten het nu vooral zoeken in preventie. Eén van de mogelijkheden hiertoe is later te zaaien, na de eerste vlucht van de bonenvlieg. Maar dat valt niet altijd mee, is de ervaring van Buijsse. De Groene Vlieg monitort de vluchten van de bonenvlieg, maar het blijft lastig om die vluchten goed in beeld te krijgen.
Daarnaast probeert hij dit jaar of een nauwere zaaidichtheid kan helpen. In plaats van op de gebruikelijke 9 cm heeft hij nu gezaaid op 8 cm, waardoor er meer planten per hectare staan. „Ik heb nu ongeveer 10 procent meer gezaaid. Met de huidige uitval denk ik uiteindelijk voldoende planten over te houden voor een vooralsnog goede oogst.”
Duizendkorrelgewicht
Er was ook nog een andere reden voor zorgen over de opbrengst. Door de droogte vorig jaar viel het duizendkorrelgewicht van de oogst zwaar tegen: deze kwam uit op 281 in plaats van de normale 450. „Ik vroeg me af of ons eigen zaaizaad, afkomstig uit de teelt van vorig jaar, wel voldoende kiemkracht zou hebben.” Maar vooralsnog is hij niet ontevreden.