Flevo Onions: ‘(Vroeg) beregenen uien steeds meer noodzaak’

Telers met beregeningsmogelijkheden zijn over het algemeen terughoudend met het beregenen van uien. „Bang als ze zijn voor een hoge ziektedruk. Afgelopen jaar toont aan dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met beregenen”, zegt Remko Wilms van Flevo Onions. Teeltjaar 2018 toont volgens Wilms ook aan dat de uienteelt steeds moeilijker wordt in gebieden zonder beregeningsmogelijkheid, als gevolg van diep grondwater of zoals bijvoorbeeld in delen van Zeeuws-Vlaanderen waar onvoldoende zoetwater in de buurt is. „Krijgen we dit jaar jaar weer zo’n jaar als 2018 dan zullen veel akkerbouwers in die gebieden stoppen met de uienteelt. In de afgelopen jaren hebben ze al flinke klappen moeten incasseren”, weet Wilms. Verder signaleert hij dat in overschotjaren de Nederlandse uien alleen tegen dumpprijzen kunnen worden afgezet in landen die mondiaal gaan shoppen. „Maar bij tekorten weten de diverse landen de kwaliteit van onze uien wel te waarderen.”
Goede resultaten bewaarpool
Flevo Onions is erg tevreden over het resultaat van haar bewaarpool. Lang bewaren werd dit seizoen beloond. Zo bedroeg het resultaat voor de gele zaai-uien 43 euro per 100 kilo (week 13,50 procent grof). Vorig jaar lag deze prijs maar liefst 34 euro lager. „Vergelijken met vorig seizoen is echter niet relevant, maar wel opvallend. Normaliter spreken we over halve centen verschil, nu over stappen van 5 euro”, aldus Wilms. Hij concludeert verder dat er geen groot verschil is met de prijs van rode uien. Die komt uit op 44,21 euro/100 kg.
Bewaren en grofte
De poolcommissie besloot om zowel bewaren als grofte goed te belonen. Wilms ziet dit als een beloning voor de telers die telen waar de markt om vraagt. Uit een vergelijking de poolresultaten met de gemiddelde beursprijs, springt de pool er goed uit. De bewaarpool voor de gele uien liep vanaf week 43 en eindigde in week 21. Voor de gele zaai-uien lag deze prijs over genoemde weken op 40,65 euro en voor rode uien op 38,97 euro. De korte bewaarpool leverde 31,27 euro op. Wilms: „Uiteindelijk heeft het bewaren dit jaar geloond, al was dat na de jaarwisseling even spannend. Maar vanaf april schoot de prijs omhoog. Daar hebben we nog van kunnen profiteren. Dan is het toch een voordeel van een pool dat je dan ook nog uien hebt.”
Afzet
In het begin van de looptijd van de pool werden de uien vooral afgezet naar Aziatische en Afrikaanse landen. Deze landen viel echter snel af vanwege de hoge prijs. In maart barste de vraag pas echt los. Met name Polen, Tsjechië, en de Balkan-landen vroegen om veel uien. Na een slechte oogst waren daar in maart alle uien geconsumeerd.
Seizoen 2019
Wat betreft het komende seizoen is het weer nog de baas, stelt Wilms. „Er is meer gezaaid en de komende weken geven toch wel redelijk groeizaam weer. Indien het vochttekort niet wordt ingehaald, kunnen we mogelijk een kopie van oogst 2018 krijgen.” De handel in tweede jaars-plantuien begint nu al te komen en daarvan lijken de opbrengsten redelijk goed uit te pakken. Wat betreft de zaai-uien is dit veel wisselender. In het Oldambt en Groningen staan de uien wat minder, maar langs de grens (Drenthe) staan ze er wel relatief goed bij. „In Flevoland is het matig, maar in de Noordoostpolder staan de uien er over het algemeen wel redelijk op, evenals in het zuiden,” besluit Wilms.