Explosie groene bladluis in Zuid-Limburgse bietenpercelen
Wekelijks dienen de bietenpercelen te worden gecontroleerd op de aanwezigheid van luizen. Daarbij verdient vooral de groene perzikluis (groene bladluis) extra aandacht. Enerzijds is deze heel moeilijk te zien, anderzijds is op dit moment de schadedrempel al bereikt als er meer dan 2 groene perzikluizen op 10 bietenplanten zitten. Dit komt omdat ze virussen kunnen overdragen die vergelingsziekte kunnen veroorzaken. Deze virussen kunnen tot wel 50% schade veroorzaken in suikerbieten. Het blijft dus belangrijk om wekelijks de bladluizen te blijven tellen, ook als er reeds een bespuiting heeft plaatsgevonden, adviseert het IRS. Volgens de bladluizenwaarschuwingskaart op de website van het IRS ligt de druk in bijna geheel Nederland nog onder de schadedrempel van 2 luizen per 10 planten. Dit op basis van waarnemingen vorige week donderdag. Iedere donderdag worden luizentellingen gedaan in de bietenpercelen. Eind mei werd in het zuidwesten en in Flevoland op diverse percelen de schadedrempel van 2 luizen per 10 planten overschreden.
Uitbraak
„Ook ik ontdekte eind vorige week slechts heel sporadisch een groene bladluis. Maar vandaag tijdens een rondgang langs acht bietenpercelen telde ik bijna overal zeker 10 groene bladluizen op één plant. Dat is fors boven de schadedrempel van 2 op 10 planten", zegt Emile Steins. Hij adviseert de bietentelers de luizen zo snel mogelijk te bestrijden met 140 gram Teppeki per hectare. Wil op ’t Root van de agrarische dienst van Suiker Unie zegt desgevraagd nog geen signalen van een een luizenuitbraak te hebben opgevangen. „Vandaag hebben we nog met een groep agrariërs in bietenpercelen op proefboerderij Vredepeel naar de groene bladluis gezocht en slechts een enkeling aangetroffen.”
Advies
Het advies van IRS is om als de schadedrempel van 2 bladluizen per 10 planten is overschreden, een bespuiting uit te voeren met Teppeki, UPL Pirimicarb, Pirimor, Bariard, Calypso of Batavia. Teppeki, UPL Pirimicarb en Pirimor genieten momenteel de voorkeur van het IRS, omdat deze middelen de meeste natuurlijke vijanden sparen. Voor Teppeki is het belangrijk dat de bieten minimaal 6 echte bladeren hebben. Voor UPL Pirimicarb en Pirimor is het belangrijk dat de temperatuur hoger is dan 20°C, omdat het middel moet kunnen dampen om zijn werking te kunnen doen.