Onderzoek naar gps-diefstal loopt maar nog geen ‘mobiele bandieten’ in beeld
De landbouw wordt de laatste maanden geteisterd door inbrekers die het hebben gemunt op gps-systemen in de landbouwvoertuigen. In veel regio’s zijn inmiddels al meldingen gedaan van diefstal: Groningen, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, Gelderland en Flevoland. Maar ook over de landsgrenzen zijn de bendes actief: ook in België, Duitsland en Frankrijk worden veel van dergelijke systemen gestolen. Over de omvang van de schade kan Kraszewski geen uitspraken doen. Duidelijk is dat het gaat om dure apparatuur waarbij de kosten richting 20.000 euro per stuk kunnen gaan.
Zowel nationaal als internationaal is de politie actief op zoek naar deze bendes. De verschillende landen wisselen informatie uit over de diefstallen, om zo de pakkans te vergroten. Ook krijgt de politie in toenemende mate tips van boeren, soms zelfs voorzien van beeldmateriaal. „We kunnen helaas niet altijd evenveel opmaken uit deze beelden”, zegt Kraszewski.
Zwitsers kenteken
Op social media wordt veel gesproken over een auto met Zwitsers kenteken, maar het spoor van de politie naar deze auto leidt tot nu toe dood, zegt Kraszewski. „Daar komen we nog niet verder mee.” Ook wordt er gesproken over Nederlandse huurauto’s, waarmee de inbrekers minder opvallen in het verkeer. Dit past volgens de woordvoerder ook bij het beeld van deze internationale bendes. „Dat maakt het gelijk ook lastiger om hen op te sporen.”
De laatste diefstallen dateren, voor zover bekend, van eind mei. In Flevoland werden rond Biddinghuizen meerdere gestolen gps-systemen gemeld. Het zou volgens Kraszewski dan ook heel goed kunnen dat de bendes inmiddels zijn vertrokken, om het in een ander land weer te gaan proberen. „Deze bendes blijven nooit lang op één plek, na een tijdje trekken ze zich tactisch terug.”
Verdachte situaties melden
Desondanks blijft de politie er op hameren dat voorzorg een belangrijk uitgangspunt is in deze zaak. Kraszewski: „Zet je trekker op een plek waar hij minder opvalt. En blijf alert op bedrijvigheid in de buurt. Voor alles wat afwijkend is geldt: probeer het te fotograferen of geef het door aan de politie. En bij verdachte situaties altijd 112 bellen.”
De politie is blij met de tips van de boeren over de diefstallen. „Het kan ons helpen de zaak op te lossen. Bovendien maakt het duidelijk dat boeren alert zijn op de inbrekers.”