Europese bietenopbrengst 2018 2 tot 25 procent lager
De droge zomer van 2018 had relatief grote gevolgen voor de opbrengst van de akkerbouwgewassen in Nederland. Dit gold ook voor de rest van de 28 EU lidstaten. Een gewas dat de opbrengsten tussen de EU-landen goed laat vergelijken is de suikerbiet, stelt het CBS. In vrijwel alle EU-landen werden in 2018 minder suikerbieten per hectare geoogst. Gemiddeld werd 69,1 ton/ha geoogst. Dit is 15,2 procent minder dan in 2017. In Oostenrijk, Griekenland en Spanje viel de schade relatief mee. Oostenrijkse telers realiseerden een gemiddelde opbrengst die slechts 1,9 procent onder die van 2017 lag. Gevolgd door Griekenland met -2,7 procent en Spanje -3,5 procent. Spanje was het EU-land dat het beste resultaat noteerde. In dat land werd vorig jaar gemiddeld bijna 87 ton suikerbieten van een hectare grond gehaald. Nederland deed het met 76,4 ton per hectare beter dan de meeste landen van Europa, de opbrengst was wel 18 procent lager die van 2017. De Poolse en de Duitse akkerbouwers boekten met een oogst van 50,7 duizend, respectievelijk 63,3 duizend kilo per hectare vergeleken met hun Europese collega’s het slechtste resultaat (beide zo’n 25 procent minder dan in 2017). De lage verschillen in Oostenrijk, Spanje en Griekenland is volgens Cor Pierik van het CBS te verklaren door het feit dat de Spaanse en Griekse telers beschikken over voldoende beregeningsmogelijkheden. In Oostenrijk kan de situatie qua neerslag plaatselijk sterk verschillen. „Maar in die landen is de bietenteelt relatief gezien maar klein. Zo wordt in Spanje slechts 0,2 procent van het totale landbouwareaal bebouwd met suikerbieten en Oostenrijk 1,6 procent tegen bijna 5 procent in Nederland”, aldus Pierik.
Frankrijk grootste producent
In 2018 werd er in de EU bijna 120 miljard kilo suikerbieten geoogst, ruim 23 miljard kilo minder dan in het jaar ervoor. Grootste EU-producent is Frankrijk met 39,6 miljard kilo. Nederland stond op plaats vijf met een oogst van 6,5 miljard kilo en in Spanje werd 3 miljard kilo van dit gewas geoogst. Oostenrijk is goed voor 2,15 miljard kilo en Griekenland 0,4 miljard kilo . In 2018 werd in de EU op 1,73 miljoen hectare suikerbietenteelt geteeld. Met 490 duizend hectare was in Frankrijk het suikerbietenareaal het grootst. Het land was vorig jaar goed voor 28 procent van het EU-productieareaal van dit gewas. Duitsland volgde als tweede met 414 duizend hectare. Beide landen bezaten samen meer dan de helft van het productieareaal suikerbieten in de EU, Nederland 5 procent.
Nederland heeft relatief grootste areaal
Nederland kende in 2017 relatief het grootste areaal suikerbieten in de EU. Op bijna 5 procent van het totale landbouwareaal in ons land werden suikerbieten geteeld. Het relatieve belang van suikerbieten is dus voor de Nederlandse landbouw groter dan in de andere EU-landen. Gemiddeld werd er in de EU (exclusief Italië) op 1 procent van het totale landbouwareaal suikerbieten geteeld. De belangrijke Europese suikerbietenlanden Duitsland en Frankrijk zaten op respectievelijk 2,4 en 1,7 procent. In Spanje werd slechts 0,2 procent van het totale landbouwareaal bebouwd met suikerbieten.