Ook in Limburgse aardappelpercelen phytophthora aangetroffen

Op verschillende plaatsen in Limburg is volgens Agrea phytophthora gevonden. Volgens Agrea betekend dit dat er sporen in omloop zijn en het gewas voldoende beschermd moet zijn. De weersomstandigheden voor de ontwikkeling van phytophthora zijn op dit moment en de komende dagen ideaal; regelmatig een bui en temperaturen boven de 20 graden.
Advies
Agrea adviseert de aardappeltelers om te spuiten met korte intervallen om zo voldoende bescherming te hebben gezien de snelle loofgroei. Wanneer kort na een gevaarlijk moment wordt gespoten is het spuitadvies van Agrea om een cymoxanil bevattend middel, bijvoorbeeld Amphore Flex (= Revus + cymoxanil) te gebruiken. Verder drukt Agrea de telers op het hart om de gewassen goed te controleren en strak in het schema te blijven. Daarnaast het advies om ook alert te zijn op de aanwezigheid van coloradokevers en eventueel luizen. Dit jaar is er volgens gewasbeschermingsspecialist Emile Steins uit Arensgenhout op bijna alle percelen sprake van een zeer grote luizendruk.
Agressievere stammen
Phytophthora is de bekendste en beruchtste aardappelziekte. Binnen enkele dagen kan deze gevaarlijke schimmelziekte zich in een aardappelveld fors uitbreiden. Bovendien kunnen de sporen via de grond de knollen aantasten. Volgens Syngenta toon onderzoek door WUR aan dat twee nieuwe stammen de overhand hebben genomen. Deze stammen, Geel 36 en Donker Groen 37 genoemd, lijken veel agressiever te zijn. Ze ontwikkelen zich makkelijker en sneller, maar deze stammen zijn vooral ook fitter en blijven dus makkelijk in de populatie aanwezig. Afgelopen jaren, zelfs in de droge zomer, is het aandeel van deze agressieve stammen fiks toegenomen.
Biopootgoed
Agrifirm waarschuwt telers van biopootgoed voor een hoge virusdruk. Agrifirm baseert haar waarschuwing op tellingen die momenteel een hoge luizendruk laten zien. Dit betekent een groot risico op besmetting met persistente (aardappelbladrolvirus) en non-persistente virussen (bijvoorbeeld Y- en A- virus).

Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Syngenta
Bronnen: Agrea, Agrifirm, Eigen verslaggeving, Syngenta