Schouten: 'Boeren en tuinders moeten een beter prijs krijgen voor hun producten'
Omslag naar kringlooplandbouw kan niet zonder sterke positie boer
„Boeren moeten een goed inkomen verdienen en kunnen innoveren om zo een gezond bedrijf in stand te houden”, stelt de minister. Volgens het vandaag gepresenteerde realisatieplan kringlooplandbouw moeten boeren niet enkel voldoende inkomen, maar ook voldoende maatschappelijke waardering krijgen. In het plan kondigt de minister aan met initiatieven te komen om het verdienvermogen van boeren te verbeteren.
Ook onderkent ze het belang van toegang tot investeringen en een beloning voor maatschappelijke diensten, en het tegengaan van oneerlijke handelspraktijken. De minister zet hiervoor de Autoriteit Consument en Markt in, die erop moet toezien dat boeren hogere prijzen krijgen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen.
Kringlooplandbouw
Het doel van de positieversterking van de boer is om de omslag naar een kringlooplandbouw te kunnen laten slagen. „De kern daarvan is niet langer 'zoveel mogelijk zo goedkoop mogelijk produceren', maar produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur", stelt de minister.
Om deze kringlooplandbouw te realiseren reserveert de regering 275 miljoen euro, en wil ze het geld uit het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zoveel mogelijk inzetten om de omslag te realiseren.
Speerpunten
Concreet zet de minister in op een aantal speerpunten. Ze wil het gebruik van kunstmest verminderen en meer ruimte geven voor dierlijke mest. In Europees verband pleit ze voor het in kunnen zetten van hoogwaardige meststoffen als kunstmestvervanger.
Ook wil ze het aandeel van reststromen als grondstof voor diervoer vergroten. In de zomer start daarom een ‘team reststromen’ om boeren hierin een slag te laten maken.
Een goede bodem is een ander speerpunt. Schouten streeft naar eenduidige meetmethodes om de staat van de bodem te kunnen blijven monitoren, en naar de inzet van precisielandbouw voor een betere bemesting van grasland, bescherming van dieren in grasland en een betere onkruidbestrijding.
Experimenteerruimte
Daarnaast creëert ze in een vijftal gebieden experimenteerruimte, door boeren daar de mogelijkheid te geven tijdelijk af te wijken van belemmerende bepalingen in wet- en regelgeving. Die ruimte komt er in de Achterhoek (met betrekking tot het sluiten van kringlopen), de Peel (mest en nieuwe teelten), Twente (zelfvoorzienend landgoed Twickel, bodem- en waterkwaliteit), Flevoland (precisielandbouw en bodemkwaliteit) en Noord Nederland (natuurinclusieve landbouw en een vitaal platteland).
Het volledige realisatieplan is hier te lezen.