Opstappen Van Wenum is statement naar andere sectoren
‘Als administratie niet bijdraagt aan terugdringen mestfraude stoppen we er mee’
Eind vorige week maakte hij bekend op te stappen als bestuurder bij de Stichting Mestafzet Controle. Directe aanleiding hiervoor was de publicatie van de conceptteksten voor het certificeringssysteem KeurMest door de stichting. Van Wenum zegt niet op de hoogte te zijn geweest van deze publicatie. Bovendien was er nog volop discussie over de inhoud voor de akkerbouwsector. „We waren nog in gesprek over wat de rol van de akkerbouw hierin zou moeten zijn”, zegt de akkerbouwvoorman. „Daar heb ik mijn conclusies uit getrokken.”
Zijn visie: certificering gaat de mestfraude niet oplossen. Want, stelt hij, er wordt al enorm veel geregistreerd rondom mest. Alleen al via RVO is al heel veel informatie te vinden over de meststromen. „Dan hoeven we niet daar ook nog een certificering voor bij te houden. Dat is alleen maar dubbel werk. Extra administratieve lasten die niet bijdragen aan het stoppen van mestfraude.” Bovendien is het een taak van de overheid om dit te controleren. „Die taak gaan wij niet overnemen.” De akkerbouw is kritisch als het gaat om mest, zegt Van Wenum. „Het is voor ons een zwaar dossier.”
Duurzame en eerlijke mestketen
Om naar een duurzame en eerlijke mestketen te gaan, is sectorbreed de Stichting Mestafzet Controle opgericht. LTO Nederland, POV, Cumela, Rabobank en Transport en Logistiek Nederland hebben gezamelijk een plan van aanpak voor de bouw van een solide mestketen opgesteld. Dit is goedgekeurd door minister Schouten. Boeren, distributeurs en andere partijen kunnen zich via het certificeringsprogramma KeurMest certificeren. Dit gaat in de zomer 2020 van start.
Centrale gedachte achter de oprichting van de stichting is dat de betrokken partijen laten zien dat ze hun zaken op orde hebben en daarmee gezamenlijk het negatieve imago rondom mest en mestgebruik van zich af willen schudden. Dit moet het maatschappelijk en politiek draagvlak voor de veehouderij in Nederland ten goede komen. De verwachting is dat certificering de ketenpartijen op termijn meer ruimte in de wet- en regelgeving en financiering zal geven.