‘Vrije handel tussen EU en Mercosur-landen kan alleen op basis van gelijkwaardigheid’

Beide partijen zijn groot voorstander van samenwerking en vrije handel, mits dit op gelijke basis gebeurt. En daar zit de crux, zeggen Van Wenum en Van der Heide. „De EU en daarin ook Nederland stelt veel hogere eisen aan landbouw en voedsel dan Mercosur”, zegt Van der Heide. „Dat geeft een enorm ongelijk speelveld.”
Neonicotinoïden
Van Wenum noemt als voorbeeld het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. „In Europa gelden heel strenge regels op dit terrein. In de Mercosur-landen wordt daar heel anders mee omgegaan.” Alleen al het Europees verbod op de neonicotinoïden zal tot grote ongelijkheid leiden.
De NAV pleit er al heel lang voor om landbouw en voedselproductie buiten internationale handelsverdragen te houden. Alleen op die manier kun je aparte eisen stellen aan de productiewijze. „De landbouw en de productie van voedsel is veel te belangrijk om aan de markt over te laten”, meent Van der Heide. De vakbond probeert dit dan ook via de lobby op Europees niveau te bewerkstelligen.
Wat ligt er in de schappen
Het zal echter niet meevallen om de handelsakkoorden open te breken, verwacht Van Wenum. De sleutel ligt volgens hem dan ook bij ketenpartners, supermarkten en NGO’s. „Wij moeten hen aanspreken op wat er straks in de schappen ligt: zijn dat producten uit de EU of goedkopere producten uit Zuid-Amerika die zijn geteeld met behulp van middelen die hier al lang verboden zijn.”
De Europese Commissie is na jarenlange onderhandelingen dicht bij een handelsakkoord met de Mercosur-landen (Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay) in Zuid-Amerika. Door deze deal zullen goedkope producten mogelijk de Europese markt overspoelen. LTO, COV, de POV (varkenshouderij) en de pluimvee-, akkerbouw- en melkveevakbonden NVP, NAV en NMV maken al bijna 10 jaar bezwaar tegen de Mercosur-deal. Zij voorzien dat duizenden bedrijven in de gevarenzone terechtkomen met alle gevolgen van dien voor de werkgelegenheid in de toeleverende en verwerkende industrie. De productie van tarwe, suiker en ethanol in de EU zullen flink krimpen, is de verwachting van de belangenbehartiging.
Stem op de poll op Akkerwijzer: Boeren moeten massaal naar Brussel om te proteseteren tegen handelsdeal Mercosur