Partij voor de Dieren is bondgenoot van boeren bij Mercosur-deal
Als de deal doorgaat, worden de importtarieven voor onder meer vlees, suiker, tarwe en ethanol flink verlaagd. Hierdoor krijgen de 4 Zuid-Amerikaanse landen nog meer en nog makkelijker toegang tot de Europese voedselmarkt.
Akkerbouwers in Nederland houden hun hart vast en vrezen dat de Europese markt straks wordt overspoeld met tarwe, suiker en ethanol. De zorgen zijn eveneens groot omdat de Braziliaanse regering enkele maanden geleden nog besloot om meer dan 150 nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Middelen die in Europa op 'hazard based criteria' zijn verboden.
Naast massa-import van akkerbouwproducten, wordt ook gevreesd voor meer importen van goedkoop rund-, kippen- en varkensvlees. Vlees dat onder veel lagere dierenwelzijns- en milieustandaarden is geproduceerd dan in Europa en met een veel lagere kostprijs.
PvdD: Rode streep door kopje landbouw in Mercosur-deal
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren spreekt zich het hardst uit tegen het handelsverdrag met de Mercosur-landen. Zij wil dat er in de deal, bij het kopje 'landbouwproducten' een dikke rode streep doorheen wordt gezet. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en CU willen hier echter volgens haar niet aan. „Wij blijven evenwel hopen dat deze partijen bereid zijn open te staan voor het pleidooi van boeren om deze deal niet te sluiten. De risico’s voor de Europese landbouw worden steeds duidelijker, de coalitiepartijen kunnen daar niet van blijven wegkijken”, vindt Ouwehand. „We rekenen erop dat partijen zich alsnog bij ons aansluiten, zodat de Nederlandse regering de Europese Commissie duidelijk móet maken dat het niet akkoord gaat met deze deal.”
Kringlooplandbouw
Er is volgens de PvdD-politica geen sprake van dat dit verdrag goed zal uitpakken voor de Nederlandse boeren. „De import van goedkoop kippenvlees uit Oekraïne valt in het niet bij de import van goedkoop (kippen)vlees uit Brazilië die nu al plaatsvindt, en door het Mercosur-akkoord alleen maar zal toenemen”, stelt zij.
Een handelsverdrag met Mercosur is volgens haar ook de doodsteek voor de kringlooplandbouwvisie van minister Carola Schouten. „Boeren in Nederland die de verandering inzetten die het kabinet wil, verdienen bescherming tegen oneerlijke concurrentie uit landbouwsystemen die louter sturen op de laagste kostprijs”, zegt het PvdD-kamerlid.
Standpunt GroenLinks en SP
Europese boeren en tuinders lijken in de Mercosur-deal als ‘wisselgeld’ te worden gebruikt. Door dit ‘Europees/Zuid-Amerikaanse handjeklap’ zou de EU gemakkelijker industriële goederen, machines en auto’s naar Zuid-Amerika kunnen exporteren. Voor Tweede Kamerlid, Frank Futselaar (SP) is dit de voornaamste reden om tegen de Mercosur-deal te zijn. „Wij zien geen klimaatvoordelen in het handelsverdrag en überhaupt weinig voordelen, behalve voor autofabrikanten”, zegt hij.
Ook Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks) is zeer kritisch over het Mercosur-akkoord. Met name de lagere standaarden van de Zuid-Amerikaanse vleesproductie en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Brazilië, die in Europa niet zijn toegestaan, stuit op weerstand.
'Boeren moeten stem harder laten horen'
GroenLinks wil dat Nederland in ieder geval niet akkoord gaat met een groter quotum voor de tariefvrije invoer van rundvlees dan in het conceptakkoord is opgenomen. „Helaas hebben VVD, CDA, D66, CU als coalitie, onze motie weggestemd, net als een andere motie die vroeg om een lager quotum”, stelt Bromet. Het GroenLinks-kamerlid vindt dat boeren en tuinders hun stem harder moeten laten horen tijdens onderhandelingen over handelsverdragen. „De EU loopt voorop qua productie-eisen aan kwaliteit, milieu en dierenwelzijn. Boeren en tuinders mogen niet vervolgens, wanneer ze bezig zijn dat beleid uit te voeren, worden geofferd op het altaar van de vrijhandel.”
VVD: vraagtekens bij snelheid verdrag
Helma Lodders en Wybren van Haga van de VVD stelden vorige week Kamervragen over de Mercosur-deal. Daarin uitten zij ook hun zorgen over de ongelijke standaarden, ten opzichte van de regels waaraan Nederlandse boeren en tuinders moeten voldoen.
De VVD heeft ook vraagtekens bij de snelheid waarmee het handelsverdrag er ineens door de Europese Commissie doorheen lijkt te worden gedrukt. Lodders en Van Haga vinden Europarlementariër Jan Huitema aan hun zijde. Huitema zegt dat hij kritische vragen gaat stellen aan de Europese Commissie over de ongelijke standaarden en het tempo waarop de deal nu ineens tot stand moet komen.
PvdA wil net als VVD niet tornen aan internationale handel en handelsverdragen „Maar we moeten er wel zeker van zijn dat de handel eerlijk en maatschappelijk verantwoord is”, zegt Kamerlid Willem Moorlag. PvdA wil dat er eisen met betrekking tot milieu, kinderarbeid en dierenwelzijn in verdragen als deze worden opgenomen.
Standpunt CDA
Kamerlid Jaco Geurts (CDA) zegt de zorgen van Nederlandse boeren en tuinders te begrijpen, maar breekt, net als VVD en PvdA ook een lans voor de handel met het buitenland. „Ook voor Nederland zijn de Mercosur-landen belangrijke handelspartners. Met circa 285 miljoen inwoners en een gezamenlijk Bruto Nationaal Product van meer dan 3.3 miljard dollar, vormt Mercosur de vierde 'interne markt' ter wereld, stelt hij. „Handelsrelaties met een dergelijke markt intensiveren, is niet alleen vanuit economisch perspectief van belang, maar ook, gezien de verschuivende machtsverhoudingen en handelsbalans in de wereld, nodig.”
Wel vindt de CDA’er dat producten, die ons land binnenkomen aan gelijke standaarden moeten voldoen. „Wij stellen in Europa eisen aan ons voedsel. Dan is het belangrijk dat het voedsel uit de landen waarmee we zaken doen, ook voldoet aan ónze regels. Geurts denkt dat er kansen liggen voor Nederlandse boeren en tuinders als harmonisatie van standaarden op gebied van plant- en diergezondheid goed worden geregeld.
Schreijer: ‘Slecht akkoord is erger dan geen akkoord'
CDA-Europarlementariër Annie Schreijer is op dit moment niet voor het door laten gaan van het handelsakkoord, omdat de gevolgen voor de Europese land- en tuinbouw niet duidelijk zijn. „Ik ben voor vrijhandel, maar wel met een gelijk speelveld op het gebied van gewasbescherming, milieu, dierenwelzijn of klimaatemissies”, zegt zij. „Als er vooraf niets wordt geregeld om gevoelige sectoren als de landbouw te beschermen, dan zal het Europees Parlement dwars voor deze overeenkomst moeten gaan liggen", meent zij.
De Europarlementariër roept haar Europese collega’s op om één front te vormen en ervoor te zorgen dat de boeren en tuinders hier worden beschermd. „Slechte akkoorden zijn nog erger dan geen akkoord. Dat hebben we in het geval van Oekraïne immers helaas ook gemerkt.”
Noot van de redactie:
Tjeerd de Groot (D66), Carla Dik-Faber (Christenunie), Barry Madlener (PVV), Roelof Bisschop (SGP) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) hebben ondanks herhaaldelijke verzoeken niet gereageerd op onze vragen over Mercosur.
Stem op de poll op Akkerwijzer: Boeren moeten massaal naar Brussel om te proteseteren tegen handelsdeal Mercosur