Einde chloorprofam verlies voor met name uienteelt
De werkzame stof wordt verboden per 8 januari 2020, maar heeft een opgebruiktermijn tot 8 oktober 2020. Het is aan elk individuele lidstaat om de lengte van deze opgebruiktermijn te bepalen, met als maximum oktober volgend jaar.
Chloorprofam wordt vooral gebruikt als kiemremmer in aardappelen en als herbicide bij de teelt van uien, sla en bloembollen. Met name het verbod op de herbicidetoepassing doet zeer, omdat er in de sector hoop was dat deze behouden kon blijven.
Smallere range
Er zijn weliswaar alternatieven in de uienteelt, maar het grote voordeel van chloorprofam is dat het in alle groeistadia van de ui ingezet kan worden, zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum. „Met dit verbod wordt het weer een stuk lastiger.” Luc Remijn van Delphy betreurt de gang van zaken. „Hiermee wordt de range voor de uienteelt nog smaller.” Van Wenum hoopt dat er een nieuwe aanvraag wordt ingediend voor chloorprofam als herbicide.
Toelatingshouder Certis geeft aan een nieuwe aanvraag te overwegen. „Maar het besluit hierover is nog niet genomen”, zegt Wouter Bulk van Certis. Ook hij ziet het verbod als een teleurstelling. „Het herbicideverbod was niet noodzakelijk. Dit wordt een groot gemis voor de onkruidbestrijding.” Voor de toepassing als kiemremmer was al weinig hoop op verlenging.
Procedurele redenen
De Europese toelating van chloorprofam stond al geruime tijd wegens procedurele redenen op de tocht. In februari werd het voorstel tot een verbod op het gebruik van chloorprofam door 16 van de 28 lidstaten binnen het Europees Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) weggestemd. Voor een goedkeuring moeten die betreffende lidstaten ook minstens 65 procent van de bevolking in de EU vertegenwoordigen. Toen voor de derde keer geen meerderheid is gevonden, was het aan de lidstaten of de Europese Commissie zelf om een beslissing te nemen.