‘Boeren werken keihard aan voedselveiligheid, waterkwaliteit en geïntegreerde gewasbescherming’
Dat stellen LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in hun gezamenlijke publicatie ‘Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers’.
De Nederlandse land- en tuinbouw heeft zich als doel gesteld om ook na 2030 koploper te zijn met groene, gezonde en gewaarde producten. Tegelijkertijd hebben de akkerbouw, glastuinbouw, bloembollen-, bomen- en vaste planten-, fruit-, vollegrondsgroenten- en paddenstoelenteelt in de afgelopen jaren al grote stappen gemaakt in het verlagen van de milieulast, zo laten zij zien in hun factsheet. „We presenteren de feiten en prestaties van de inspanningen van de boeren en tuinders. Dit is waar de telers zich keihard voor hebben ingezet en waar ze trots op mogen zijn”, zegt Annemarie Breukers, beleidsmedewerker Plantgezondheid bij LTO.
Waterkwaliteit verbeterd
Eén van die resultaten is te vinden op het gebied van waterkwaliteit. In de Tweede nota duurzame gewasbescherming ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ staat als één van de tussendoelen een halvering van het aantal normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater in 2018. Dankzij de inspanningen van de sector werd in 2017 al een vermindering van 66 procent gerealiseerd, aldus de gezamenlijke organisaties.
Ook op het gebied van geïntegreerde gewasbescherming (IPM) zijn de nodige stappen gezet, stellen zij. IPM is de norm in de land- en tuinbouw van vandaag. Met IPM worden 8 basisprincipes voor duurzame gewasbescherming gecombineerd ingezet om ziekten en plagen te voorkomen of te beheersen. Telers zetten vooral in op het gebruik van middelen met weinig milieueffecten (58 procent), het voorkomen van resistentie (69 procent) en monitoring (71 procent).
Andere belangrijke thema’s in de publicatie zijn biodiversiteit, veiligheid, naleving en knelpunten in wet- en regelgeving.
Rapport PBL
De publicatie van LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, KAVB en de NFO verschijnt op een strategisch moment. Morgen presenteert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn rapport over geïntegreerde gewasbescherming.