Plantaardige sectoren herkennen zich niet in negatieve teneur PBL-rapport
Het rapport stelt dat de meeste tussendoelen niet zijn gehaald. „Zo wordt geconcludeerd dat het aantal normoverschrijdingen in het oppervlaktewater slechts met 15 procent is verminderd ten opzichte van 2013. Dit is echter berekend over de jaren 2015 tot en met 2017 en zegt dus niets over het wel of niet realiseren van een halvering in 2018.” Uit het speciaal voor deze monitoring opgerichte meetnet blijkt volgens de vier belangenorganisaties bovendien dat het daadwerkelijk gemeten aantal normoverschrijdingen in 2017 al rond de beoogde 50 procent vermindering zit.
Versimpelde voorstelling
In het rapport wordt biodiversiteit versimpeld tot het aantal akkerranden en het gebruik van chemische gewasbescherming. Dat vinden de vier organisaties een veel te eenzijdige benadering. „Die bovendien relaties veronderstelt die wetenschappelijk nog moeten worden onderzocht.” Een duidelijke onderbouwing ontbreekt, de sector zet daarom vraagtekens bij de objectiviteit van dit eenzijdige beeld. Op dit moment wordt mede op initiatief van de sector een biodiversiteitsmonitor voor de plantaardige sectoren ontwikkeld die voor meer inzicht moet zorgen.
„Deze evaluatie zou inzicht moeten bieden in de voortgang van de gestelde doelen in 2018 en de effectiviteit van het hiertoe ingezette beleid. Helaas schiet het rapport hierin tekort, waardoor de evaluatie de sector én overheid niet verder helpt in verdere verduurzaming van gewasbescherming richting 2023, het eindjaar van de nota”, aldus LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, KAVB en NFO.
Gezonde leefomgeving
Boeren en tuinders zetten zich op alle fronten in voor een gezonde leefomgeving. Zij gebruiken minder chemische middelen, maken meer biologische keuzes, realiseren een sterke driftreductie, zetten stevig in op biodiversiteit, terwijl water wordt gezuiverd en hergebruikt. Met als resultaat: een gegarandeerde (voedsel)veiligheid, een toenemende waterkwaliteit en geïntegreerde gewasbescherming als de standaard. Dat stellen de vier organisaties in hun gezamenlijke publicatie ‘Duurzame Gewasbescherming – land- en tuinbouw op koers’, die ze eerder deze week naar buiten brachten.