RVO: ‘Goede oogstvooruitzichten granen’

De RVO signaleert veelal iets hogere tarwenoteringen op de internationale markten bij redelijk goede oogstvooruitzichten. Wel verschilt mondiaal gezien de ontwikkeling van het gewas in de belangrijkste teeltgebieden. Zo zitten delen van Canada verlegen om neerslag gebruiken. Rondom de Zwarte Zee is het warm maar valt regelmatig een bui. De tarwe-inzaai in Argentinië verloopt redelijk goed maar hevige buien zorgen ook voor enige vertraging.
Tarwe
Argentinië heeft haar tarwe exportprognose naar onderen bijgesteld met 2,5 m/ton tot 11,7 m/ton. Dit is nog steeds een plus van 21 ten opzichte van de exporthoeveelheid van vorig seizoen. Tussen augustus 2018 en mei 2019 leverde Canada leverde een recordhoeveelheid van 1,4 m/ton tarwe aan China. Graananalistenbureau Ikar heeft de tarweoogst 2019 voor Rusland negatief bijgesteld met 500.000 ton tot 80,0 m/ton. Hiervan is 36,5 m/ton bestemd voor de export. In eerste instantie was dit 37,0 m/ton. De totale Russische graanoogst voor dit seizoen schat Ikar op 124,7 m/ton. Dit is 1,5 m/ton minder dan eerder geraamd, maar wel 11,5 m/ton meer dan de oogst van 113,2 m/ton in het afgelopen jaar.
Gerst
De RVO signaleert stabiele gerstnoteringen op de wereldmarkt met momenteel weinig handelsactiviteiten. Wel vinden er momenteel besprekingen plaats tussen Oekraïne en China over de levering van gerst (en mais) aan China. Daarnaast is Saoedi-Arabië in de markt voor de aankoop van 900.000 ton voergerst. Gerstoogstprognose voor Canada stabiel op 9,4 m/ton (8,4 m/ton dit seizoen).Door het warme en droge weer in de Oekraïense gerstregio’s wordt volgens de RVO daar een iets lagere opbrengst verwacht.
Mais
De maïsnoteringen zitten duidelijk in de lift. De onzekere situatie in de Verenigde Staten is daarvan de voornaamste oorzaak volgens de RVO. Verder is er sprake van een aanzienlijk lager maisareaal en zijn de groeiomstandigheden verre van optimaal. Daarnaast bevindt de ethanolproductie, op basis van mais, zich op een redelijk hoog niveau. RVO verwacht dat deze vermoedelijk zal afnemen door de lage suikerrietprijzen op de wereldmarkt. Agroconsult heeft haar Braziliaanse maisoogstprognose van afgelopen maand verhoogd met 800.000 ton tot 101,2 m/ton. Hiervan is 38,0 m/ton beschikbaar voor export. In Oekraïne kampt de maisteelt met een tekort aan neerslag en hoge temperaturen.
Situatie EU
In de periode van 11 tot en met 16 juni 2019 voerde de EU 443.513 ton graan uit. Daar stond tegenover de import van 471.682 ton graan, waarvan 359.801 ton maïs. De Europese Unie is in het seizoen 2018/2019 een netto-exporteur van 2,4 m/ton graan. Dit is fors minde in vergelijking met dezelfde periode vorig seizoen toen de EU een netto exporteur was van 8,9 m/ton.
Verwijzend naar het juni rapport van het Joint Recherche Centre (JRC) van de Commissie, stelt de RVO dat de omstandigheden in de EU, voor de graanoogst van het seizoen 2019/20, redelijk goed zijn.De JRC verwacht een iets hogere graanoogst dan het vijfjarig gemiddelde. Momenteel kampt het zuiden van Italië met te droge omstandigheden en het noorden van Duitsland met te veel nattigheid. De omstandigheden in de BeNeLux zijn, na een te droge maand april, goed. De aanhoudende warmte en droogte in Oekraïne kan gevolgen hebben voor de graanoogst. Turkije verwacht een redelijk goede oogst, die zich waarschijnlijk boven het vijfjaarlijks gemiddelde zal uitkomen.