Verwachte suikeropbrengst ruim 14 ton per hectare
Groeipuntsdatum bieten met 18 juni later dan gemiddeld
Het groeipunt is dit jaar beïnvloed door de koude meimaand. De laatste weken hebben de bieten een flinke inhaalslag gemaakt. De groeipuntdatum is een belangrijk gegeven, omdat er een verband bestaat tussen deze datum en de eindopbrengst.
Waterplekken
De droogte speelt regionaal nog steeds een rol. De hoeveelheid die is gevallen, verschilt sterk per regio: van bijna 40 mm tot ruim 125 mm. Dat heeft grote invloed op de ontwikkeling van de bieten. In Noord Holland zijn lokaal waterplekken in de bieten zichtbaar, terwijl in het oosten bieten worden beregend vanwege de droogte. Daarentegen zijn de huidige hoge temperatuur en veel zon uitstekend voor gezonde bieten.
De druk van groene perzikluis is op dit moment gemiddeld laag. Vanaf nu monitoren IRS en Cosun ook op de bladschimmels. Nu de bieten nagenoeg overal zijn gesloten neemt het risico hierop toe. Cercospora ontstaat bij een relatief hogere, stemphylium juist bij een wat lagere temperatuur.
Plantenaantal minder dan 80.000 planten
Met een gemiddelde zaaidatum van 7 april is het teeltseizoen enkele dagen later gestart dan het vijfjaarlijks gemiddelde. Het plantenaantal is met minder dan 80.000 planten lager dan normaal, meldt Pieter Brooijmans van Cosun in het Cosunmagazine. Met name in het zuidwesten, maar lokaal ook in andere gebieden heeft de droogte tijdens de opkomst de ontwikkeling parten gespeeld. In het noordoosten heeft verstuiving een rol gespeeld in het lagere aantal planten.
Het groeimodel laat een opbrengstverwachting zien van circa 14 ton suiker per hectare, dat is onder het meerjarig gemiddelde. Het is volgens Brooijmans echter moeilijk te voorspellen wat de gevolgen van een langdurige droogte zullen zijn. Ook de invloed van het vergelingsziektevirus op de opbrengst is nog onduidelijk.