Oostenrijk als eerste EU-land naar een verbod op glyfosaat
Het Oostenrijkse parlement stemde gisteren in meerderheid voor het initiatief van de sociaaldemocratrische SPÖ. De rechtspopulistische FPÖ steunde het voorstel, de conservatieve ÖVP stelde dat het verbod „een slag in het gezicht is van de boeren die glyfosaat conform de regelgeving gebruiken”.
In strijd met Europese wetgeving
Het ministerie van Milieu in Wenen is ook van mening dat een algeheel verbod in strijd zou zijn met de Europese wetgeving. „Volgens onze haalbaarheidsstudie en een soortgelijk juridisch advies kunnen lidstaten geen door de EU goedgekeurde gewasbeschermingsmiddelen verbieden, maar alleen beperken in hun gebruik”, zei woordvoerder Maria Patek van de milieuminister tegen een Duitse nieuwszender.
Het besluit is juridisch controversieel, omdat de Europese Commissie eerder met goedkeuring van een meerderheid van EU-lidstaten de markttoelating voor glyfosaat met vijf jaar heeft verlengd. In 2022 loopt die toelating af. Het Oostenrijkse verbod zou daarom in tegenspraak kunnen zijn met de EU-wetgeving. Alleen in absoluut uitzonderlijke gevallen kunnen individuele lidstaten een verbod op toegestane werkzame stoffen opleggen.
Nationale verbodsbepalingen
De bal ligt nu bij de Europese Commissie, die binnen drie maanden in beroep zou kunnen gaan. De Commissie heeft de mogelijkheid van nationale verbodsbepalingen gegarandeerd. Ze moet haar belofte nu niet breken, zei Greenpeace tegen Duitse media. In sommige EU-landen is het gebruik van glyfosaat gedeeltelijk verboden. Zo verbood een Franse rechtbank in januari dat de herbicide Roundup in Frankrijk in principe niet meer mag worden verkocht. De rechter heeft dit besloten omdat het middel mogelijk kankerverwekkend is. In de EU geldt een verbod voor toepassing op met name openbare terreinen.
Het is niet voor het eerst dat in Oostenrijk is geprobeerd glyfosaat te verbieden. De deelstaat Karinthië heeft eerder een algemeen verbod ingesteld, maar moest dat uiteindelijk intrekken, melden Duitse media.