Column: Henk Nienhuis: Leerzaam Kompas
Ik heb de afgelopen winter een paar keer gezegd dat we altijd twee soortgelijke jaren achter elkaar krijgen. Vooral jonge boeren geloofden me niet en wezen me erop dat ik als profeet ook maar gewoon brood eet. Omdat ik het belangrijk vind kennis bij te houden en inzichten te vergroten, ging ik naar onze proefboerderij ‘t Kompas in Valthermond.
Onze coöperatie Agrifirm organiseerde daar een dag met als thema granen, groenbemesters, eiwitgewassen en plantaardig aaltjes bestrijden. Agrifirm wees er ook nog op dat we een licentiepunt konden halen. Iets wat in het ambtelijk gebeuren toch wel heel belangrijk is. Ook werd het grote belang van onze coöperatie Agrifirm verteld.
Gelijk speelveld
Agrifirm is al ruim vertegenwoordigd in de wereld. Ook van belang voor een gelijk speelveld in de wereldhandel. Als voorbeeld een mega varkensstal in China waar Agrifirm een samenwerking mee heeft en waar ze zich ook bemoeit met dierenwelzijn.
Naast teeltkennis opdoen, luister ik op dit soort bijeenkomsten ook altijd naar reacties van andere boeren. Zo werd opgemerkt dat Marianne Tieme maar eens in zo’n Chinese varkensstal moet gaan kijken. Reacties van eenzelfde strekking toen opgenoemd werd welke ziekte- en onkruidbestrijdingsmiddelen binnenkort niet meer toegepast mogen worden. Heel “Den Haag” moet meer eens een tijdje aan de schoffel in onze gewassen in plaats van op zomerreces. En in schafttijd verschimmeld brood eten, omdat ons de middelen daartoe ontbreken, aldus één van de aanwezige boeren.
Rassenproeven
Toch werd er ook opgemerkt dat we geen grenzeloos vertrouwen in onze chemische concerns moeten hebben. Nee, en daarom keek ik ook nogal eens naar de onbehandelde veldjes bij de rassenproeven. Soms zag je interessante verschillen, maar toch ook rassen die er onbehandeld net zo gezond en vitaal bij stonden als de bespoten veldjes. Weerstand van het gewas zelf kan toch ook weleens van groter belang worden. Iets wat ook diezelfde gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten al lang door hebben. Bayer bijvoorbeeld is daar al sinds de uitvinding van Roundup Ready van Monsanto mee bezig. Inmiddels zijn de meeste gewasveredelingsbedrijven al opgekocht.