Crisisplan Schouten voor extreme droogte: veel steunmaatregelen voor landbouw
In de afgelopen maanden is er een zogenoemd sectoroverleg ingericht. Hoofddoel is om in een zo vroeg mogelijk stadium beschikbare kennis en informatie te delen, zodat er eerder geschakeld kan worden in een crisis.
Krediet aanvragen
Om boeren zoveel mogelijk tegemoet te komen, heeft de minister in aanloop naar de zomer van 2019 een aantal maatregelen genomen om de sector bij een nieuwe droge zomer te ondersteunen. Boeren die in financiële problemen raken kunnen een verklaring vragen bij de RVO, waarmee zij bij hun bank een krediet kunnen krijgen voor de financiële consequenties van droogte op hun land. Ook boeren die een Brede Weersverzekering hebben, kunnen hier aanspraak op maken. Hiervoor heeft de minister in 2019 € 15 miljoen euro beschikbaar gesteld.
Ook werkt ze aan het invoeren van een vrijstelling van de assurantiebelasting voor de Brede Weersverzekering binnen de geldende Europese steunkaders. Daarover vindt overleg plaats met de Europese Commissie om goedkeuring te krijgen. Een vrijstelling van de assurantiebelasting zorgt ervoor dat de kosten voor de boer met een derde afnemen. Het streven van het kabinet is om deze goedkeuring voor 17 september 2019 (Prinsjesdag) afgerond te hebben, zodat de vrijstelling per 1 januari 2020 in werking kan treden.
Uitrijdperiode drijfmest blijvend verlengd
Een andere maatregel is dat per 1 januari 2019 de uitrijdperiode van drijfmest op bouwland blijvend verlengd is. Die liep van 31 augustus en is nu verlengd naar 15 september. Vorig jaar was dit nog een tijdelijke verlenging.
En de minister heeft de Commissie Deskundigen Mestbeleid (CDM) om advies gevraagd over mogelijke maatregelen in een droogtescenario. Voorbeelden hiervan zijn het scheuren van grasland, het inzaaien van een vanggewas na de oogst van maïs. Dit advies wordt verwacht op 15 juli.
Derogatie vergroeningsverplichtingen
Schouten heeft in Brussel gepleit voor een besluit vooraf over een voorwaardelijke derogatie van de vergroeningsverplichtingen in het kader van het GLB. Het was de bedoeling dat de derogatie automatisch in werking zou treden, zodra wordt vastgesteld dat zich opnieuw een langdurige droogtecrisis aandient. „De Europese Commissie heeft dit echter onlangs afgewezen. Zij is van mening dat lidstaten eerst zelf op nationaal niveau maatregelen moeten nemen, alvorens überhaupt een derogatie in beeld kan komen. Ik zal daarom in voorkomend geval gebruik maken van de mogelijkheid boeren een beroep te laten doen op overmacht, zoals ik dat ook tijdens de droogtecrisis in 2018 heb gedaan“, aldus de minister in haar brief.