Schouten: afspraken met retail over door droogte ‘misvormde’ groente
Vorig jaar is veel groente en fruit die er als gevolg van de droogte ‘misvormd’ was verspild. Deze voedselverspilling wil minister Schouten dit jaar voorkomen. „Voedselverspilling doet geen recht aan de waarde van voedsel en aan de mensen die het voedsel hebben gemaakt. Het is niet te rechtvaardigen dat voedsel verloren gaat, of het nu is in de keten of bij de consument”, schrijft de minister.
Ketensamenwerking
Gesprekken met supermarkten en een tweetal rondetafelgesprekken met alle ketenpartijen hebben geleid tot conceptafspraken over een gedeelde, gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid voor het behoud van meer groenten en fruit voor menselijke consumptie. „Ketensamenwerking is essentieel is om te komen tot structurele oplossingen.”
Hoe hard deze afspraken zijn en hoe de naleving ervan wordt gecontroleerd, kan een woordvoerder van het ministerie niet aangeven. „Ik kan alleen zeggen dat we de afspraken met de partijen in de keten hebben gemaakt en dat iedereen heeft uitgesproken het belangrijk te vinden dat er geen voedsel meer wordt verspild door droogte. Wij gaan kijken hoe dit in de praktijk werkt."
Om tot innovatieve en structurele oplossingen te komen stimuleert Schouten de ontwikkeling daarvan via het programma DuurzaamDoor. Ze denkt hierbij onder meer aan een marktplaats(en) voor reststromen en een tool voor telers om te kunnen anticiperen op onverwachte omstandigheden.
Alternatieve bestemmingen
Met de ZLTO heeft Schouten afgesproken deze zomer een (tijdelijke) oplossing te bieden om partijen groente en fruit die als gevolg van extreme weersomstandigheden buiten de bestaande ketens geen bestemming vinden toch te behouden voor humane consumptie. Boeren en tuinders uit het hele land met partijen onverkoopbare producten kunnen zich aanmelden bij de informatielijn van hun regionale LTO-organisatie en de initiatiefnemers zullen vervolgens een bestemming proberen te vinden voor deze producten.
Initiatieven voor een alternatieve afzet zijn er al, zoals de restaurants Instock waar wordt gekookt met producten die anders verspild zouden worden. De grondstoffen voor hun menu’s zijn onverkochte producten van plaatselijke supermarkten. Denk hierbij aan groente en fruit met een schoonheidsfoutje, brood van een dag oud of vlees en vis simpelweg omdat er een overschot is.
Motie Dik Faber over voedselverspilling
Carla Dik Faber had in juni 2018 een motie ingediend waarin ze de minister opriep om in gesprek te gaan met supermarktorganisaties over deze voedselverspilling. Dik Faber wilde dat de retail stopt met het weren van producten alleen vanwege het uiterlijk en inzet in Europa op het schrappen van cosmetische eisen in handelsnormen.