
“In suikerbieten kiezen we de sterkste preventieve start"

“Suikerbieten groeien steeds langer door; er komt nog suiker bij tot in november.” Je hoeft Johan Laurijsse (jr.) er niet van te overtuigen dat het belangrijk is om de suikerbieten lang gezond te houden. Maatschap Laurijsse, waar ook vader Johan (sr.) en zijn vrouw Linda toe behoren, verbouwt jaarlijks ongeveer 30 hectare suikerbieten op hun akkerbouwbedrijf in De Heen (W-Brabant). Vader Johan vult aan: “En we beginnen ook steeds eerder met het preventieve spuitschema. Vroeger spoot je hooguit één keer, veelal in september. Tegenwoordig doe je de eerste bladvlekkenbespuiting al in juli.” In het West-Brabantse akkerbouwgebied vraagt cercospora jaarlijks de meeste aandacht maar soms steekt ook stemphylium de kop op.
Breed krachtig middel kiezen
Vader en zoon Laurijsse hanteren altijd een preventief schema tegen bladvlekkenziekten. “We spuiten de eerste keer zodra er een IRS-waarschuwing is voor ons gebied en onze adviseur zelf ergens een aantasting heeft gezien”, vertelt Laurijsse sr. “De eerste bespuiting is bij ons altijd met Retengo Plust. Dat is een krachtig en mooi breed middel dat prima beschermt tegen alle bladvlekkenziekten.”
Spuitschema gesloten houden
De tweede bespuiting met Opus Team volgt altijd binnen drie weken, vertelt Laurijsse jr. “Onze ervaring is dat die aanpak gewoon het beste werkt. Je moet het spuitschema in het begin goed gesloten houden. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat er toch een besmetting insluipt. We hebben dat in het verleden een keer meegemaakt. En deze aanpak is ook goed te plannen.” Voor de Laurijsse’s is dat een belangrijk argument, want naast het akkerbouwbedrijf hebben ze een mest- en fouragehandel. “Dat geeft veel drukte en vraagt veel van onze tijd, net in de periode dat de suikerbieten hard groeien.”