Mercosur-deal vergroot crisis Europese suikerproductie
De Mercosur overeenkomst zorgt ervoor dat 190.000 ton suiker zonder invoerrechten de EU binnenkomt. Meer concreet: de EU verlaagt de invoerrechten voor het Braziliaanse contingent van 180.000 ton suiker van 98 euro per ton naar 0 euro. De overige 10.000 ton komen zonder invoerrechten uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Extra cru is het dat de Braziliaanse regering de bietenteelt in haar land fors ondersteunt met subsidies van circa 2,5 miljard Amerikaanse dollar. Verder wordt de suiker in Brazilië onder aanzienlijk mindere milieu- en sociale eisen geproduceerd.
Nog diepere crisis
In een gemeenschappelijk verklaring beklagen, volgens Raiffeisen.com, de Europese Suikerindustrie (CEFS), de Internationale vereniging van Suikerbietentelers (CIBE) en de het Europese verband van landbouw-, levensmiddelen- en toeristenorganisaties (EFFAT) zich over de gevolgen van de Mercosur deal. Dit 0-procent tarief vergroot, voor de hele Europese suikersector, de ergste crisis sinds mensengeheugenis. De drie overkoepelende organisaties vinden het onbegrijpelijk dat de EU desondanks de Mercosur overeenkomst kost wat kost er doordrukt. Verder wijzen zij erop dat Brazilië tal van bestrijdingsmiddelen in de suikerteelt toestaat die in de EU verboden zijn. Volgens de drie organisaties is dit het zoveelste bewijs van de verschillen de EU-landbouwpolitiek en haar internationale handelspolitiek.
Ethanol
De jaarlijkse import van 650.000 ton ethanol uit de Mercosur landen (12 procent van het EU verbruik) is een ander probleem waarop de CEFS, CIBE en EFFAT op wijzen. Ook dit gaat de concurrentiekracht van de Europese suikerketen sterk negatief beïnvloeden. Zij roepen de EU Commissie op om de effecten van de Mercosur overeenkomst op het landelijke gebied in de 19 lidstaten veel meer in ogenschouw te nemen. Zo draagt de suikerketen voor 16 miljard euro bij aan het Europese Bruto binnenlands product.
Duitsland
De jaarlijkse import van 190.000 ton suiker staat gelijk aan de productie van een Duitse suikerfabriek. Dat stelt Hans-Jörg Gebhard, voorzitter van de Duitse Suikervereniging op Agrarheute.com. Gebhard wijst erop dat de Duitse bietentelers en suikerfabrikanten al langer te maken hebben met oneerlijke concurrentie door verschillen in de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en subsidies zowel binnen de EU als op de wereldmarkt. Hij ergert zich eraan dat wederom een vrijhandelsovereenkomst wordt afgesloten over de rug van de suikerketen. „In plaats van harde maatregelen tegen de oneerlijke concurrentie, verscherpt de EU met de Mercosur overeenkomst juist de suikercrisis op de thuismarkt.” Het gevolg van de huidige crisis is dat binnen de EU zeven suikerfabrieken worden gesloten waarvan twee in Duitsland. „Juist nu hebben telers en suikerproducenten duidelijke politieke besluiten nodig tegen de oneerlijke concurrentie,” aldus Gebhard.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief
Bronnen: Raiffeisen.com, Agrarheute