Boeren willen geen subsidie meer bij aanscherpen voorwaarden
Scherpere regels voor landbouwsubsidie brengen Kringloopvisie in gevaar
Voor 80 procent van de 430 boeren, die meewerkten aan het onderzoek, is landbouwsubsidie belangrijk (43 procent) of heel belangrijk (37 procent). Driekwart van het aantal boeren zal altijd een toeslag aanvragen, ook als deze in de komende GLB-periode eventueel daalt.
Slechte zaak
Als minister Schouten de voorwaarden om subsidie te krijgen gaat aanscherpen, daalt de bereidheid om subsidie aan te vragen snel. Bijna de helft van het aantal boeren (47 procent) noemt aanscherpingen een ‘slechte zaak’. Nog eens 43 procent gaat een subsidie helemaal niet meer aanvragen bij verzwaringen van de voorwaarden. Boeren vinden dat er nu al aan veel voorwaarden moet worden voldaan om subsidie te krijgen. Bij een verdere verzwaring staat dat niet meer in verhouding tot de opbrengst. Voor de minister verdwijnt dan een belangrijke financiële prikkel om die boeren hun bedrijf te laten ontwikkelen richting kringlooplandbouw.
Bodemkwaliteit
In het onderzoek is ook gevraagd welke maatregelen boeren nu al nemen op het vlak van duurzaamheid. De belangrijkste maatregel die wordt genoemd, is het verbeteren van de bodemkwaliteit (87 procent). Daarna komen maatregelen voor dierenwelzijn (50 procent), waterkwaliteit (48 procent) en het beheren van landschapselementen (47 procent).
In 2018 verdeelde het ministerie ruim 660 miljoen euro onder ongeveer 45.500 aanvragen in de vorm van een hectaretoeslag. Per hectare gaat het om een basissubsidie van 267 euro. Boeren die voldoen aan extra vergroeningsmaatregelen krijgen daarbovenop nog eens 115 euro per hectare.
Tekst: Stefan Buning
Geboren en getogen op een melkveebedrijf in de Achterhoek. Sinds 1998 werkzaam als redacteur bij Agrio. Als chef Melkvee is hij samen met zijn team verantwoordelijk voor het kritisch volgen van alles wat er in en om de melkveehouderij in Nederland gebeurt.
Tekst: Robert Ellenkamp
Opgeleid tot ruimtelijk planoloog, maar geboren met een journalistiek hart. Sinds 1999 werkzaam bij Agrio. Eerst als journalist en later als coördinator van de regionale vakbladen. Sinds 2009 verantwoordelijk voor alle redactionele producties op papier en online van Agrio. Geeft leiding aan het 18-koppige redactionele team en stuurt de ontwikkeling van nieuwe producten aan.
Beeld: Susan Rexwinkel