Minster Schouten gaat voor versnelde toelating biologische bestrijdingsmiddelen

De VVD stelt bij monde van haar twee Tweede Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodders vast dat het aantal beschikbare gewasbeschermingsmiddelen voor telers in snel tempo afneemt. Een versnelling in de toelating van nieuwe (biologische) gewasbeschermingsmiddelen is wenselijk om gewassen en planten tegen ziekten en plagen te kunnen beschermen.
Daarbij wijzen de twee Kamerleden de minister erop dat buiten Europa al tal van biologische gewasbeschermingsmiddelen zijn goedgekeurd en toegelaten. Voor Ziengs en Lodders aanleiding om er via een motie bij minister Schouten op aan te dringen de toelatingsprocedure van deze biologische gewasbeschermingsmiddelen te versnellen. Minister Schouten zegt de Kamer toe de motie uit te voeren en zich (ook binnen de EU) in te zetten om laagrisicomiddelen makkelijker en sneller goedgekeurd te krijgen. „Daar moet ook echt een versnelling in komen”, onderstreept Schouten.
Afname gewasbeschermingsknelpunten
De komende twee jaar moet het aantal knelpunten bij gewasbescherming daadwerkelijk worden teruggedrongen. Daartoe roept de Tweede Kamer LNV minister Schouten op in een door de CDA en SGB ingediende motie. Beide partijen herinneren de minister aan de nota ‘Gezonde Groei, Duurzame Oogst’ van 2013. Daarin werd als doel gesteld om het aantal gewasbeschermingsknelpunten tot 2018 te verminderen met 50 procent en met 90 procent in 2023.
In de rapportage Monitoring ziekten, plagen en onkruiden voor de periode 2009 tot 2016 stelt de NVWA dat het aantal ziekten, plagen of onkruiden die als knelpunt bij de gewasbescherming bestempeld kunnen worden tussen 2009 en 2016 met 19 procent is toegenomen. Daarom wordt minister Schouten gevraagd dit jaar met voorstellen te komen om ervoor te zorgen dat het aantal knelpunten in 2020 en 2021 daadwerkelijk afneemt. Ook in de uitvoeringsagenda van de nieuwe toekomstvisie gewasbescherming moet worden ingezet op het structureel oplossen en voorkomen van knelpunten.