Uitslag poll: Te vroeg om te 'panieken' over een grote uienoogst

Deze groep telers zegt dat er nog van alles kan gebeuren: trips en droogte kunnen bijvoorbeeld nog veel roet in het eten gooien, aldus deze stemmers. Een tiende deel van de stemmers denkt dat Nederlandse uienverwerkers prima in staat zijn al deze uien goed af te zetten op de wereldmarkt. Daarnaast denkt een kleine groep (7 procent) dat het grotere areaal geen bedreiging hoeft te zijn voor de prijs, zo lang de kwaliteit van de uien maar goed is.
Geen schone grond meer
Desondanks is er ook een relatief grote groep, 21 procent, die vreest dat het door een overaanbod van uien niks wordt met de prijs. Een klein aantal, 3 procent van de stemmers, vreest dat Nederland zoveel extra uien niet geëxporteerd krijgt. De laatste 13 procent van de stemmers is bang voor kwaliteitsverlies op termijn: er zijn niet voldoende schone gronden meer om al die uien op te telen.
De teelt van uien is in 2019 opnieuw toegenomen, zo bleek afgelopen week uit cijfers van het CBS. Het areaal zaaiuien groeit dit jaar met bijna 10 procent in vergelijking met 2018. Het areaal komt daarmee nu op een recordomvang van 27.840 hectare. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar 2000. Ook het areaal poot- en plantuien is sinds 2000 bezig aan een opmars.