Werkbezoek Schouten: begrip voor akkerbouwer en vlog voor zijn dochter
De problemen beginnen zich op te stapelen op het akkerbouwbedrijf van Jan Reinier de Jong in het Drentse Odoorn, nu het ook dit jaar lange tijd droog is. De zomergerst leed in mei al van de droogte en het kleine beetje regen van juni heeft niet geholpen. De opbrengst zal dan ook veel lager zijn dan normaal, verwacht De Jong. „De zomergerst is eigenlijk mislukt. Er zijn stukken waar maar amper een aar in zit.” De bieten hangen slap van de droogte, maar daarvoor heeft De Jong nog wel hoop…. Als er tenminste weer regen komt. Voor de aardappelen is het echter kritiek, geeft hij aan. In het pootgoed zal de opbrengst zeker lager uitvallen, is zijn inschatting. Bij de zetmeelaardappelen is dat nog even afwachten, omdat ze nog midden in het lange groeiseizoen zitten. Maar desondanks ziet het er op een aantal percelen niet gunstig uit. „Als er nog regen komt, zijn er percelen die zich enigszins zullen herstellen. Hier verwacht ik nog een redelijke opbrengst. Maar er zijn ook percelen of perceelsgedeelten die inmiddels zo hebben geleden dat er geen of weinig aardappelen meer bijgroeien.”
Minister Schouten is begripvol naar De Jong, ze ziet in dat het een zorgelijke situatie is voor de akkerbouwer en veel van zijn collega’s. „Hoeveel neerslag heb je nodig”, vraagt ze de teler, als ze in de aardappelen staan. „Er moet nog wel wat vallen. Dan hebben we straks nog wat te oogsten. Je doet alles om ze aan de gang te krijgen, meer kun je niet doen.”
Het is een spannende tijd voor de akkerbouw, zei Schouten. „Bepaalde gewassen zitten in een kritieke fase, sommige zitten daar zelfs al overheen. Je ziet dat de zomergerst hier al verloren is. Er is water nodig en dat kunnen we niet zo maar hier brengen.“
Om de boeren in deze droogte tegemoet te komen heeft de minister vorige week een crisisplan gepresenteerd. Eén van de maatregelen daarin is een vrijstelling van de assurantiebelasting voor de Brede Weersverzekering binnen de geldende Europese steunkaders. De verwachting is dit per 1 januari 2020 ingaat. „We redden het niet om het al voor dit jaar ingevoerd te krijgen.“
Daarnaast zijn er afspraken gemaakt met de retail over de afzet van groente en fruit die als gevolg van extreme droogte ‘misvormd’ is. Daarnaast wil de minister een soort marktplaats voor reststromen ontwikkelen. Gesprekken met supermarkten en een tweetal rondetafelgesprekken met alle ketenpartijen hebben geleid tot conceptafspraken over een gedeelde, gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid voor het behoud van meer groenten en fruit voor menselijke consumptie.
Maar hoe hard zijn deze afspraken? „Ik kan de supermarkten niet het mes op de keel zetten, ik kan hen niet dwingen. Maar we hebben bepaalde zaken afgesproken, en ik ga er van uit dat ik hen hier aan kan houden. De samenleving accepteert niet meer dat goed voedsel wordt verspild en de supermarkten zijn onderdeel van die samenleving“, aldus Schouten.
Sterre, de achtjarige dochter van De Jong, vlogt af en toe over het akkerbouwbedrijf van haar vader. Samen met haar vader grijpt ze de voor haar unieke kans om met de minister een vlog te maken. Tussen de aardappelruggen spreken ze over het belang van regen voor de gewassen. „Als het nu ’s nachts gaat regenen, kun jij overdag lekker zwemmen”, zegt de minister tegen Sterre, die, uiterst verlegen, alleen nog maar ja kon zeggen.
Bekijk hieronder de vlog van Sterre met de minister: