‘Wintergerst binnen en tarweoogst start rond 26 juli’

Agrifirm meldde de eerste wintergerstoogst op 24 juni. De coöperatie zegt dat in zuiden en midden van het land de wintergerst op een enkel perceel na binnen is. De vochtgehaltes zijn mooi onder de 15 procent, stelt Agrifirm en hectolitergewichten zijn veelal in orde. Agrifirm zegt dat op klei en löss opbrengsten van minstens 10 ton wintergerst gehaald zijn en op lichte gronden 8 ton. Daar waar het graan verdroogde, blijft de opbrengst steken op 6 ton. De coöperatie onderzoekt de brouwwaardigheid van de winterbrouwgerst. Die lijkt op het eerste gezicht goed genoeg.
Bram de Visser van CZAV zegt dat de wintergerst op de zwaardere gronden goed opgebracht heeft. Daar zijn eiwitgehaltes en hectolitergewichten beter dan op de lichtere gronden van Zeeuws-Vlaanderen. Over het algemeen spreekt De Visser van goede opbrengsten en kwaliteit.
De oogst van wintertarwe kan volgens De Visser vanaf 26 juli beginnen. „Door de minder hete omstandigheden kan de tarwe geleidelijk afrijpen. Dat is goed voor de productie en de eiwitgehaltes. Dat er wat natte dagen komen, kan wat zorg opleveren, maar we hebben goede verwachtingen voor de DON-gehaltes.” DON-gehaltes moeten laag zijn. Het betreft een gifstoffen die schimmels in het graan kunnen maken.
Zon bij groei
Tijdens de bloei was het weer meestal goed. De Visser zegt dat het op een enkele plek een paar dagen wat vochtiger was. „Veel zon in de periode dat het graan groeide is gunstig voor de opbrengsten en de hectolitergewichten. Het was wel een relatief droog jaar, maar natuurlijk veel beter dan vorig jaar.”
Hoe snel de tarweoogst volgt hangt zeker samen met het weer van de komende weken. De komende dagen zal nog wat neerslag vallen. De Visser zegt dat daarna een droge periode komt, zodat de combines aan de slag kunnen. Hij verwacht dat begin augustus het zwaartepunt van de tarweoogst ligt.

Tekst: Jorg Tönjes
Beeld: Jorg Tönjes