Droogte en laag grondwaterpeil teisteren aardappeltelers in Noordwest-Europa
NEPG verwacht door aanhoudende droogte geen gemiddelde opbrengsten

Ondanks een areaalgroei van 2,2 procent in de vijf grootste aardappelen telende landen in Noordwest-Europa (Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk) zijn de telers in deze landen er nog niet van overtuigd dat ze aankoersen op gemiddelde opbrengsten.
Neerslagtekorten zijn groot
De eerste indicaties laten in Duitsland weliswaar gemiddelde opbrengsten zien en ook in België lijken de proefrooiingen hoger dan gemiddeld uit te vallen voor de vroege verwerkingsrassen. Zo zijn in België opbrengsten gerealiseerd van 38 ton per hectare op onberegende percelen, van Duitse vroege verwerkingsrassen, voornamelijk beregend, komen opbrengsten door van gemiddeld 42 ton per hectare, aldus NEPG. Maar, voegt de organisatie daar aan toe, de indruk bestaat dat het hier met name gaat om de eerste rooiingen van de beste percelen. „Door de droge omstandigheden lijkt de groei er bij andere percelen minder in te zitten”, geeft Fred de Jongh van NEPG aan.
De NEPG benadrukt eveneens dat in augustus en september het grootste deel van de kilo's tot stand moet komen en dat gemiddelde opbrengsten nog steeds haalbaar zijn. De neerslag in de komende drie weken speelt een belangrijke rol. Maar het neerslagtekort is in veel gebieden al hoog opgelopen en ook voor de komende weken wordt weinig regen van betekenis voorzien. Als er geen regen van betekenis valt lijkt het niet realistisch om te rekenen met een gemiddelde opbrengst dit jaar, concludeert de NEPG.
Record areaal aardappelen: 611.190 hectare
Het areaal consumptieaardappelen in de vijf NEPG-landen is dit jaar toegenomen naar een record van 611.190 hectare. Met uitzondering van Groot-Brittannië is in alle NEPG-landen het areaal consumptieaardappelen uitgebreid. De grootste groei van 3,6 procent is gerealiseerd in Duitsland, waar met name in de deelstaat Nedersaksen het areaal sterk is uitgebreid. In Groot-Brittannië was geen groei onder meer als gevolg van een beperkte beschikbaarheid van goede pootaardappelen. Maar ook hoge pootgoedprijzen en de omstandigheden in vorige seizoenen spelen een rol in het uitblijven van groei.