Ondanks droogte blijft alertheid voor Phytophthora en Alternaria noodzakelijk
Door de droogte is de phytophthora druk momenteel minimaal. „Desondanks is het zaak om percelen goed te blijven controleren. In de praktijk blijkt dat in heel wat percelen phytophthora latent (onder) in het gewas aanwezig is en zelfs op de stengels. Vooral in het Noordoosten, het zetmeelaardappelengebied, is dit het geval. We zien het niet alleen op de bladen, maar ook veel op de stengel. Het sluimert gewoon. Dus onze oproep aan de telers in het hele land is om alert te blijven. Zeker nadat eventuele onweersbuien overtrekken is het extra oppassen voor stengelphytophthora”, zegt Sander Uwland van Bayer Crops. Beregening en plaatselijke buien kunnen er voor zorgen dat de aanwezige infecties (en zeker infecties op de stengels) snel weer actief worden en opnieuw beginnen uit te breiden. Beregening is ook een belangrijke factor voor de vermeerdering van phytophthora waar rekening mee moet worden gehouden.
Schimmelresten
De Phytophthora-druk in de rest van het land is minimaal. Wat Zuidwest Nederland betreft verwacht Bram de Visser van CZAV dat, door de voorspelde droogte en zon, de nog aanwezige schimmelresten de komende dagen zullen verbranden. Volgens De Visser is de schimmel her en der nog latent aanwezig. „Opvallend was dat op het eiland Tholen op de aardappelpercelen van een grotere Phytophthora-druk sprake was dan elders in het CZAV werkgebied.” Als oorzaak wijst De Visser naar de aanwezigheid van relatief veel vroege aardappelrassen op Tholen. Wat De Visser dit jaar ook opvalt is het positieve effect van het nieuwe middel Zorvec in de strijd tegen Phytophthora. „Bij het gebruik van dit middel signaleren we een langere intervaltijd tussen twee bespuitingen.” In Nederland is Zorvec Enicade sinds september 2018 toegelaten. Toelatingshouder is Corteva, de agrarische divisie van DowDuPont.
Hogere Alternaria druk
In Limburg is ook sprake van een lage phytophthora druk, stelt Emiel Steins van Steins Gewasverzorging uit Arensgenhout desgevraagd. „Na een rustperiode van drie weken hebben we afgelopen week een bespuiting uitgevoerd. De interval tussen de bespuitingen bedraagt nu circa tien dagen”, aldus Steins. „Uiteraard is de phytophthora druk wel hoger in percelen die worden beregend.” Steins wijst er verder op dat momenteel de Alternaria druk hoger is. Alternaria ontwikkelt zich het best bij hogere temperaturen en wat wisselende omstandigheden. Net als bij Phytophthora geldt: Alternaria dient preventief te worden bestreden.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Bayer CropScience, Eigen verslaggeving