PlanetProof akkerbouwers mogen knelpunten en kansen aandragen
De jaarlijkse herziening van het certificatieschema ‘On the Way to PlanetProof’ voor plantaardige producten in Centraal-Europa (waaronder Nederland) is gestart. SMK ontvangt graag voor 2 september 2019 input van betrokkenen voor deze herziening. Tijdens dit herzieningsproces worden knelpunten en kansen, met betrekking tot de toepassing van het certificatieschema, geïnventariseerd, besproken en benut voor een optimalisatie van het schema. Na het indienen van knelpunten en kansen buigen diverse commissies en werkgroepen zich over de ingediende praktijkervaringen. Daarbij beoordelen ze ook de haalbaarheid. De aangedragen kansen, knelpunten en oplossingsrichtingen kunnen leiden tot voorstellen om het schema te herzien. Een verdere verduurzaming van teelten vormt daarbij steeds het uitgangspunt.
Aanlevering
Een teler of anderszins betrokkene die input wil leveren voor de herziening kan dit doen via de betreffende sectorvertegenwoordiger van de Teelt Technische Werkgroep (TTW) of schriftelijke rechtstreeks bij SMK. Dit laatste kan via het insturen van een digitaal formulier dat op de website van SMK is te downloaden. De TTW heeft als doel om het leveren van input vanuit de praktijk te optimaliseren. De TTW is namens de directe gebruikers van ‘On the way to PlanetProof’ betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van het certificatieschema. De TTW-leden brengen als vertegenwoordiger van hun sector kennis en praktijkervaring in. Zij bespreken kansen, knelpunten en oplossingsrichtingen voor het certificatieschema.
Eisen
‘On the way to PlanetProof’ gaat uit van een integrale benadering bij de verduurzaming van teelten, waarbij een zorgvuldige afweging wordt gemaakt tussen de verschillende duurzaamheidsthema’s. De eisen zijn gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) van een product of dienst. Waar relevant worden ook aan de be-en verwerking van PlanetProof producten eisen gesteld. Boeren in het bezit van dit PlanetProof keurmerk worden jaarlijks gecontroleerd door een onafhankelijke certificatie instelling. Daarnaast vindt jaarlijks, bij 10 procent van de keurmerkhouders, een onaangekondigde tweede inspectie plaats. Los van deze inspecties doen onafhankelijke certificatie instellingen bij 25 procent van de keurmerkhouders een onaangekondigde residu-analyse aan de hand van bladmonsters.