Lagere nitraatuitspoeling in kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden is nog onvoldoende
De gezamenlijke aanpak om de agrarische nitraatuitspoeling in 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden terug te dringen, is na anderhalf jaar goed op weg, maar er de komende jaren zullen nog duidelijke stappen moeten worden gezet. Dat concluderen LTO Nederland, Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland (Vewin), Interprovinciaal Overleg (IPO) en de ministeries van IenW en LNV in een eerste tussenevaluatie. Als onderdeel van het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn sloten deze partijen eind 2017 een Bestuursovereenkomst om de uitspoeling van nitraat in 34 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden dusdanig terug te dringen dat op gebiedsniveau wordt voldaan wordt aan de Europese norm van 50 mg nitraat/l.
Opzet
De afspraken moeten niet alleen leiden tot een betere waterkwaliteit maar ook passen in een goede landbouwpraktijk en helpen grondgebruikers bij het behalen van positieve financiële bedrijfsresultaten. Afgesproken is onder meer dat per gebied gezamenlijk geanalyseerd wordt hoe hoog nitraatconcentraties zijn, wat de oorzaken daarvan zijn en welke maatregelen genomen worden om deze concentraties te verlagen.. Vanuit het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer ondersteunen bedrijfsadviseurs de boer in het implementeren van maatregelen die passend zijn voor het bedrijf. Er wordt daarbij voortgebouwd op succesvolle lopende initiatieven in de regio zoals Vruchtbare Kringloop in Gelderland en Boeren voor Drinkwater in Overijssel, waarbij de nitraatuitspoeling is verminderd en de gewasopbrengsten zijn toegenomen. In deze projecten werken provincies, landbouworganisaties en de drinkwatersector al succesvol samen. Ook in Noord-Brabant en Limburg heeft een gezamenlijke aanpak tot een verbetering van de waterkwaliteit geleid.
Eerste resultaten
In 28 van de 34 gebieden participeert inmiddels 60 procent van de boeren in het project. Concreet betekent dit in 28 kwetsbare grondwaterbeschermingsgebieden inmiddels 360 ondernemers met 8.200 hectare grond meedoen. Dit is 60 procent van het areaal. In de overige zes gebieden is de werving van deelnemers onlangs gestart. De streefwaarde is een deelname van 80 procent. Naast nog meer zich aansluitende agrariërs met la ndbouwgrond moeten ook de te maatregelen concreter worden.
Stok achter de deur
In het 6e Actieprogramma Nitraatrichtlijn heeft de minister van LNV, mede namens de staatssecretaris van IenW, aangekondigd dat als deze vrijwillige aanpak onvoldoende oplevert, er dwingende maatregelen volgen. Daarmee is de aanpak vrijwillig, maar niet vrijblijvend.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: LTO Nederland, IPO, Vewin, Ministerie van LNV