Grasklaver óók interessante tussenteelt voor akkerbouwer
In een éénjarige proef op de Broekemahoeve in Lelystad heeft Wagening University and Research (WUR) onderzocht wat de voordelen zijn van verschillende grassen voor het akkerbouwbedrijf, de melkveehouderij en de biodiversiteit. Onderzocht werden Engels raaigras (ER), Italiaans raaigras (IR) en witte (WK) en rode klaver (RK). Daartoe werden in september 2015 10 verschillende monoculturen en mengsels ingezaaid in 3 herhalingen. Zowel de grassen (met name IR) als de mengsels lieten een goede onderdrukking van onkruiden zien. De mengsels met ER hadden de beste bodemstructuur. De doorworteling van de bodem was het beste bij zowel de grassen als de mengsels. De N mineraal, belangrijk in de bodem voor het volgende gewas in de akkerbouwrotatie, was het hoogste bij de klavers, gevolgd door de mengsels. Er was een duidelijk direct verband tussen het aandeel klaver en de hoeveelheid N mineraal in de bodem.
Resultaten
Met name witte klaver had een positief effect op het bodemleven en het aantal regenwormen, en ook de mengsels met een hoog klaveraandeel deden het goed. Ook het klaveraandeel zelf is een belangrijke factor voor biodiversiteit, aangezien bloeiende klaver aantrekkelijk is voor bijen en andere insecten. Hiermee speelt klaver een belangrijke rol voor zowel het insecten en bestuiver-populaties alsook als voedselbron voor vogels. Wordt rekening gehouden met de voordelen voor het melkvee- en het akkerbouwbedrijf en de biodiversiteit, dan komt het mengsel met 30 kg Engels raaigras, 5 kg rode klaver en 3 kg witte klaver als beste uit de bus.
Rotatie
Bij biologische akkerbouwers maakt gras-klaver vaak deel uit van de rotatie. Daarbij werken biologische akkerbouwers en veehouders vaak samen als zogenaamde koppelbedrijven: het akkerbouwbedrijf verbouwt éénjarige gras-klaver als voer voor de melkveehouderij in ruil voor bijvoorbeeld mest. Dit sluit mooi aan bij de transitie naar kringlooplandbouw waarin kringlopen zoveel mogelijk worden gesloten op regionaal niveau.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: DSV Zaden Nederland
Bron: Wageningen University & Research