Coloradokevers in maispercelen bezorgen omwonenden grote overlast
Landbouwers met percelen nabij woningen ervaren dat sommige buurtbewoners zich ongemakkelijk gedragen wanneer ze met de veldspuit de akker betreden om spuit-werkzaamheden te verrichten. In Destelbergen doet zich momenteel het omgekeerde voor. Daar vragen buurtbewoners zich af waar de boer met zijn veldspuit blijft om de coloradokevers te bestrijden. Die mag de Coloradokever niet bestrijden omdat deze zich in maispercelen bevindt. En in dat gewas zijn de Coloradokever bestrijdingsmiddelen niet toegelaten.
Grote overlast
In grote getale zoeken de kevers de buurt op. De bewoners klagen dat het overal krioelt van de kevers. Met honderden tegelijk strijken ze neer in de buurt van woningen. „Je kan hier niet meer buiten zitten. We houden ramen en deuren gesloten. De gevel van mijn woning zit vol met coloradokevers. Het is onbegonnen werk om ze zelf uit te roeien”, verzucht David Uyttendaele tegenover Vilt.be. Op de velden achter hun woningen groeien geen aardappelen, maar maïs. De straten rond de maïsvelden liggen vol platgereden kevers. Het gaat inderdaad om coloradokevers afkomstig uit deze maispercelen. Bewoners vragen zich af waarom niets wordt gedaan aan de keverplaag. Ze roepen de hulp in van gemeentebestuur, politie en brandweer. Daarbij verwijzen ze naar de bestrijdingsplicht van de Coloradokever. Deze diensten zeggen haar inwoners ook niet te kunnen helpen.
Aardappelopslag
Opvallend is dat de Coloradokevers afkomstig zijn van enkele maispercelen. Uit een nadere bestudering ervan blijkt dat deze kampen met grootschalige aardappelopslag. Afgelopen jaar werden hier aardappelen geteeld. Door de zachte winter zijn de achterblijvers niet kapot gevroren. De bestrijding van de achterblijvers is niet goed gelukt. Wat met onkruidbestrijdingsmiddelen niet wil lukken, doen de larven van de coloradokever nu volop. In enkele dagen tijd vreten zij de aardappelopslag helemaal kaal. De coloradokevers die overwinterden op de aardappelpercelen vinden volop planten waar ze hun eitjes op kunnen leggen. Door de klimaatopwarming vermenigvuldigen ze zich nu bovendien twee keer per jaar: ei, pop, larve tot kever. Bij gebrek aan aardappelplanten gaan ze nu, als slechte vlieger, vaak te voet opzoek naar een aardappelperceel. En dat is in Destelbergen momenteel niet te bekennen.
Bestrijding
Coloradokevers moeten tijdig in aardappelpercelen bestreden worden om onnodige en onherstelbare vraatschade te voorkomen. Met Calypso worden zowel alle stadia van de Coloradokever als alle aanwezige luizensoorten bestreden. Een andere optie is de inzet van Gazelle van Certis of Coragen20SC van Dupont. Deze middelen zijn echter alleen toegestaan in aardappelpercelen. Een teler mag daarmee geen coloradokevers bestrijden in aardappelopslag op bijvoorbeeld een maïsveld. Los van het praktische aspect dat dit bij een hoge stand van het gewas onmogelijk is en het middel bovendien niet of slechts beperkt de aardappelplant bereikt. Wat wetgeving betreft is er dus sprake van een patstelling in België. Enerzijds is de bestrijding van coloradokever verplicht, anderzijds kan dat alleen in aardappelen en niet in andere teelten met de toegelaten middelen. Er lijkt voor de inwoners van Destelbergen dus weinig anders op te zitten dan de kevers bijeen te vegen of ze met een stofzuiger te verwijderen. Voordeel van dergelijke voorvallen is dat de maatschappelijke aversie tegen gewasbescherming wordt gekeerd. Reacties zoals: „Waarom spuit de boer hier niet” is het omgekeerde van wat boeren gewend zijn.